Klame, váľal sa v parlamente. Fico ostro kritizoval Bugára

TA3 TASR
19.2.2020 11:59

Predseda Smeru Robert Fico sa na tlačovej besede, na ktorej obhajoval chystané sociálne opatrenia a kritizoval obštrukcie opozície, ostro pustil do svojho doterajšieho koaličného partnera Bélu Bugára. Je presvedčený, že jeho Most už v NR SR nebude.

Klame, váľal sa v parlamente. Fico ostro kritizoval Bugára
TASR

Bugár podľa Fica klamal a mal dohodu s opozíciou, že sa mimoriadna schôdza neotvorí, čo sa však nepodarilo. Podľa Fica nevie robiť politiku a "30 rokov sa váľal v parlamente"„Povedal nám, že on už s nami nie je. Štyri roky bačoval a teraz hovorí, že so Smerom by už nešiel,“ dodal.

Legitímna schôdza, šialené obštrukcie

Aktuálna schôdza Národnej rady SR je podľa Fica legitímna. Podľa neho je správanie opozičných nezaradených poslancov, ktorí blokujú jej priebeh, bláznovstvom. "Je to veľké sklamanie, to čo predvádzali do rána opoziční poslanci. To, že zneuctievali rečnícky pult, je neakceptovateľné. Sú to čistí blázni," vyhlásil Fico. Zároveň uviedol, že parlament bude rokovať o predložených návrhoch na zvýšenie prídavku na dieťa, zavedenie 13. dôchodku a zrušenie diaľničných známok.

Andrej Danko opätovne prerušil rokovanie parlamentu do štvrtka do 9. hodiny. Dôvodom je pokračujúca obštrukcia poslancov okolo Beblavého. Danko ich viackrát vyzval, aby opustili rokovaciu sálu. Neurobili tak.

"Chcem prisľúbiť všetkým dôchodcom a všetkým rodinám, že urobíme všetko pre to, aby legitímnou a dôstojnou cestou sa rokovalo. To, čo je tu dnes, už nemá nič spoločné s demokraciou. Je to jedna obrovská hanba na pleciach celej opozície," tvrdí Fico. Podľa neho je nezmyslom aj to, aby sa Ústavný súd zaoberal aktuálnou schôdzou. "Nič nie je protiústavné," tvrdí Fico. Podľa jeho slov sú splnené podmienky na rokovanie v skrátenom režime. "Právo na primerané hmotné zabezpečenie v starobe je základné ľudské právo. Ak sú ohrozené práva ľudí, máme právo na takýto postoj," myslí si Fico.

Richter sa vraj ocitol v tragikomickej situácii

Minister práce Ján Richter skonštatoval, že sa ocitol v tragikomickej situácii. "Nie je mi dovolené splniť uznesenie vlády, aby som do parlamentu predložil dva zákony. Vždy sme mali záujem robiť vyváženú politiku. Smerom k rodinám aj dôchodcom," podotkol Richter. Zopakoval, že doterajšie vlády systematicky pristupovali k opatreniam zameraným na dôchodcov aj rodiny. "Rekordne sme zvýšili príspevok pri narodení, od januára sme rapídne zvýšili rodičovský príspevok a dostali sme sa do situácie, že sa musíme zaoberať, čo robiť ďalej," zdôvodnil Richter potrebu prijatia noviel, ktoré sú v parlamente.

Šéf Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky podotkol, že "je veľmi smutný z toho, čo sa deje v parlamente". "Privítali by sme akúkoľvek možnosť, aby poslanci diskutovali," dodal Lipiansky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok