Poslanci PS/Spolu chcú vydržať v pléne parlamentu aj počas noci

TA3 SITA TASR
18.2.2020 16:16

Skupina nezaradených poslancov z koalície PS/Spolu chce ďalej pokračovať v parlamentnom proteste s tým, že odmietajú opustiť rečnícky pult v rokovacej sále. Vyhlásil to poslanec Miroslav Beblavý. Odmietol však prezradiť detaily ďalšieho postupu. Ako však neskôr povedal poslanec Martin Poliačik, za rečníckym pultom zostanú celú noc a aj zajtra.

Poslanci PS/Spolu chcú vydržať v pléne parlamentu aj počas noci
Facebook.com/Martin Poliačik

Reagovali na výzvu premiéra

Šiesti nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého trávia utorňajšiu noc v parlamente. Budú tak pokračovať v blokovaní mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorú považujú za nezákonnú. Premiérovi Petrovi Pellegrinimu, ktorý ich vyzval, aby prestali, odkázali, že by sa mal hanbiť.

Beblavý avizoval, že s blokádou budú pokračovať dovtedy, dokiaľ to bude potrebné. "Nepôjdeme domov, ale budeme spať v parlamente," dodal Beblavý s tým, že poslanci majú k dispozícii karimatky, spacie vaky aj pyžamá. Ďalšie kroky majú pripravené aj na stredu, keď má schôdza pokračovať. Aké, nekonkretizoval.

Premiér vyzval poslancov okolo Beblavého, aby prestali blokovať mimoriadnu schôdzu. Odkázal im, nech nerobia z národnej rady cirkus. "Cítim naozaj hanbu za to, čo dnes opozícia predvádzala a plánuje predvádzať v parlamente," uviedol. Tvrdí, že opoziční poslanci nenašli odvahu, aby v rozprave priznali, že nechcú pomôcť ľuďom na Slovensku. "Premiér začal dobre, že sa hanbí. Mal by sa hanbiť a dúfam, že hanbiť sa bude," reagoval Beblavý.

Rokovanie prerušili

Predseda parlamentu Andrej Danko zo Slovenskej národnej strany musel schôdzu snemovne prerušiť dozajtra rána po tom, čo poslanci z koalície PS/Spolu obsadili rečnícky pult. „Nebojíme sa pána Danka a ani jeho vyhrážok. Môže nám zobrať platy, ale myslím si, že každému je jasné, že to nerobíme kvôli platom,“ povedal Beblavý. Poďakoval poslancom opozície, ktorí sa protestujúcich zastali a podľa Beblavého im sľúbili pomoc v prípade inzultácie.

Za otvorenie a program mimoriadnej schôdze parlamentu hlasovali poslanci Smeru - sociálnej demokracie, SNS, strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko a časť nezaradených poslancov. Zákonodarci budú na schôdzi rozhodovať o zvýšení rodinných prídavkov o sto percent, trinástom dôchodku pre penzistov, zrušení diaľničných známok pre autá do 3,5 tony a o Istanbulskom dohovore. „Vzhľadom na to, že ide o obrovskú sumu a snahu o atentát na naše spoločné hospodárenie a život po voľbách, pristúpili sme k mimoriadnemu, aj keď mierumilovnému, protestu. Zablokovali sme obštrukciou rokovanie parlamentu,“ poznamenal Beblavý.

Mimoriadna 58. schôdza národnej rady je prerušená dozajtra do 9:00. Dôvodom sú práve šiesti poslanci z koalície PS/Spolu Miroslav Beblavý, Jozef Mihál, Martin Poliačik, Alan Suchánek, Simona Petrík a Viera Dubáčová, ktorí ani po opakovaných výzvach Danka neopustili rečnícky pult.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok