PS/Spolu pokračuje v blokáde pléna, hľadá sa riešenie situácie

TA3 TASR SITA
19.2.2020 12:27

Mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú zvolali Smer a SNS, aby tesne pred voľbami presadili masívne sociálne opatrenia, opäť zablokovali poslanci z PS/Spolu. Skupinka okolo Miroslava Beblavého dokonca prespala v parlamente. Opozícia tvrdí, že slovenský rozpočet nemá stámilióny eur a ide o volebnú korupciu. Dianie s vami opäť sledujeme online.

00:50 Online sme ukončili. V sledovaní mimoriadnej schôdze pokračujeme aj vo štvrtok od skorého rána.

23:00 Miroslav Beblavý na sociálnej sieti uviedol, že on a jeho kolegovia by radi ukončili obštrukciu. "Napĺňame náš cieľ ísť do každej obce a mesta na Slovensku pozvať ľudí voliť. No zároveň vieme, že Danka, Fica, Pellegriniho a Kotlebu treba zastaviť," uviedol na Facebooku.

22:00 Opozícia si na ráno naplánovala stretnutie ohľadom mimoriadnej schôdze parlamentu a chýbať by na ňom nemal ani šéf strany Za ľudí Andrej Kiska. "Sú situácie, kedy treba konať neštandardne a preto rozumiem Mirovi Beblavému," napísal okrem iného na sociálnej sieti.

21:00 Martin Poliačik, Viera Dubačová a Alan Suchánek síce opäť nocujú v parlamente, no napriek tomu sa aktívne zúčastnili na diskusii o policajnom zbore v Banskej Bystrici.

19:15 Dlhé zimné večery môžu byť v prázdnom pléne NR SR ešte dlhšie ako zvyčajne. Takto čas využili Simona Petrík s Jozefom Mihálom.

17:45 K dianiu v NR SR sa vyjadrila aj mimoparlamentná strana Dobrá voľba. Celková atmosféra a situácia v parlamente podľa nej napomáha len a len ďalšiemu rastu extrémistov. "Aktuálne dianie v parlamente nemá nič spoločné s kompetentnou správou štátu, ani dôstojným politickým prejavom, ktorý sa očakáva od politikov. V období tesne pred voľbami sú opäť občania frustrovaní ďalšími a stupňujúcimi sa zbytočnými hádkami, ktoré neprinášajú žiadne výsledky ani riešenia v prospech občanov. Naopak ešte viac vzďaľujú politiku ako službu občanom," uvádza sa vo vyhlásení strany.

16:50 Líder OĽANO Igor Matovič prišiel s vlastným návrhom pre vyriešenie parlamentnej krízy. Jeho výzva platí pre predsedov opozičných, no aj koaličných strán.

16:00 Pellegrini nazval blokujúcich poslancov v pléne "tortovými opozičníkmi", ktorí si "zamenili parlament s ubytovňou pre bezdomovcov".

15:50 Dajme si všetci studenú sprchu a poďme spoločne rokovať, ako vyriešiť problém s mimoriadnou schôdzou, vyzval Matovič koalíciu aj opozíciu. Parlamentnú obštrukciu PS/Spolu však považuje za legitímny nástroj. Obáva sa ale, že ak by protest Beblavého skupinky trval až do volieb, ľudí to môže odradiť od toho, aby išli voliť.

15:30 Líder Za ľudí Andrej Kiska rozumie Miroslavovi Beblavému a ďalším poslancom, ktorí blokujú plénum. Podľa neho však prišiel čas "vyriešiť tento problém politicky".

14:50 Lídri PS/Spolu Michal Truban a Miroslav Beblavý pozvali predsedov opozičných strán na stretnutie o ďalšom spoločnom postupe v súvislosti s mimoriadnou schôdzou. Stretnutie sa má uskutočniť zajtra ráno.

14:20 "Máme riešenie na situáciu v parlamente" - toto je názov tlačovej besedy, ktorú avizoval na 15.30 Igor Matovič.

13:30 "To, čo sa tu dnes deje, nevyvolala opozícia a už vôbec nie koalícia PS/Spolu," zdôraznil Beblavý. Dodal, že mali iné plány, a to pokračovať v kampani v regiónoch. Podotkol, že aj pre parlamentnú väčšinu platia pravidlá. Blokovanie schôdze je podľa jeho slov normálnou obštrukciou opozície. Deklaroval, že k násilným metódam blokovania schôdze nepristúpia.

Vysvetlil, že poslanci žiadajú, aby sa v zmysle Ústavy SR obrátil parlament ako inštitúcia na ÚS a požiadal o výklad tejto situácie. Chcú, aby súd vysvetlil, či môže parlament o návrhoch rokovať.


Beblavý reagoval aj na vyjadrenie predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Ten podľa Beblavého klamal, keď tvrdil, že financie na navrhované opatrenia sú. Naďalej tvrdí, že návrhy nie sú rozpočtovo kryté a schôdza nebola zvolaná zákonným spôsobom.
Beblavý vysvetlil, že v noci ostali v parlamente preto, aby miesto okolo rečníckeho pultu ostalo obsadené. "Všetko sme ráno upratali, odniesli sme naše veci. To znamená, že my si ctíme dôstojnosť NR SR," doplnil.

12:55 Danko deklaroval, že vie, ako zariadiť pokračovanie schôdze.  Tvrdí, že má nástroje, nechce ich však teraz konkretizovať.

12:44 Minister hospodárstva Peter Žiga odmieta formu obštrukcií, ktorými časť nezaradených poslancov blokuje rokovanie NR SR. Uviedol to po rokovaní vlády. "Schôdza bola legitímne otvorená, viac ako 76 poslancov schválilo program schôdze, nevidím dôvod, prečo by sa nemalo rokovať," uviedol Žiga. "To, čo sa v súčasnosti deje, sa nikdy v parlamente neodohrávalo a trochu to vnímam ako nebezpečné precedensy pre fungovanie zákonodarného zboru v ďalšom období," upozornil.

12:40 O prípadnom odvolaní poslancov okolo Ľubomíra Galka z kandidačnej listiny Demokratickej strany bude hovoriť predsedníctvo strany. Uviedol to predseda DS Michal Kravčík. Predsedníctvo by sa podľa jeho slov malo zísť v najbližších dňoch. Kravčík vyzval poslancov, aby odstúpili po tom, ako podporili otvorenie mimoriadnej schôdze parlamentu. Podľa Kravčíka je možné, že ak by poslanci okolo Galka z kandidátky neodišli, viacero kandidátov za DS, ktorí s nimi nesúhlasia, môže kandidátku opustiť.

12:20 Andrej Danko nepoužije silu, aby dostal skupinu poslancov, ktorá blokuje plénum, z parlamentu. Kritiku zameral najmä na Martina Poliačika z PS/Spolu, ktorý na sociálnej sieti ukázal "farebné ponožky" a jedol tam horalku.

86933484-10163173877720720-9079141778015125504-n_ac1100ae-1afd-8d6c.jpg

12:05 Žiadna zo strán, ktoré boli na poslaneckom grémiu, nepodporila nezaradených poslancov, ktorí blokujú rokovanie parlamentu. Hľadajú sa technické riešenia, aby schôdza mohla riadne pokračovať. Uviedol to po rokovaní grémia Dušan Jarjabek zo Smeru.

11:55 Tibor Bernaťák zo SNS si myslí, že poslanci okolo Beblavého blokujú NR SR najmä pre Istanbulský dohovor. „Ak by Národná rada SR odmietla ratifikáciu Istanbulského dohovoru, pani prezidentka podľa toho, ako sa vyjadrila, by už nemala inú možnosť, iba oznámiť, že SR nebude viazaná Istanbulským dohovorom,“ tvrdí. Podľa neho by nesúhlas parlamentu s dohovorom bol už nezvratný aj pre prezidentku.

11:50 Fico zdôraznil, že parlament bude rokovať o predložených návrhoch na zvýšenie prídavku na dieťa, zavedenie 13. dôchodku a zrušenie diaľničných známok. "Chcem prisľúbiť všetkým dôchodcom a všetkým rodinám, že urobíme všetko pre to, aby legitímnou a dôstojnou cestou sa rokovalo. To, čo je tu dnes, už nemá nič spoločné s demokraciou. Je to jedna obrovská hanba na pleciach celej opozície," povedal. Podľa neho je nezmyslom aj to, aby saústavný súd zaoberal aktuálnou schôdzou. "Nič nie je protiústavné," tvrdí Fico.

Podľa jeho slov sú splnené podmienky na rokovanie v skrátenom režime. "Právo na primerané hmotné zabezpečenie v starobe je základné ľudské právo. Ak sú ohrozené práva ľudí, máme právo na takýto postoj," myslí si Fico.

11:28 "Klame, nevie robiť politiku, 30 rokov sa váľa v parlamente... " Robert Fico pokračuje v ostrej kritike svojho doterajšieho koaličného partnera Bélu Bugára. Je presvedčený, že jeho Most už v NR SR nebude.

11:18 "Táto schôdza je absolútne legitímna a bude prebiehať. To, čo robia blázni z opozície, to už nie je ani obštrukcia," uviedol Robert Fico. Nikto sa podľa expremiéra "s týmito bláznami biť nebude", ale treba podľa neho hľadať legitímny spôsob, ako ďalej fungovať.

Béla Bugár podľa Fica klamal a mal dohodu s opozíciou, že sa schôdza neotvorí, čo sa však nepodarilo.

11:15 Poslanci Smeru-SD na tlačovej besede obhajujú masívne sociálne opatrenia, ktoré chcú presadiť v parlamente. "13. dôchodok má zabezpečiť ústavné právo dôchodcov na dôstojnú starobu," uviedol minister práce Ján Richter.

11:05 Únia autodopravcov Slovenska hrozí štrajkom, ak NR SR schváli zrušenie diaľničných známok. Zároveň naďalej trvá na svojich požiadavkách a na zverejnení všetkých dodatkov zmluvy s firmou SkyToll. Uviedol to v stredu Stanislav Skala z únie. "V prípade zrušenia diaľničných známok parlamentom UNAS ihneď vyzve svojich členov k blokovaniu ciest a diaľnic na miestach, v ktorých sa aktuálne nachádzajú," zdôraznil Skala.

11:00 Zvolanie aktuálnej mimoriadnej schôdze parlamentu je podľa poslanca Smeru Ľubomíra Petráka v poriadku a v súlade zo zákonom. Opoziční poslanci sa podľa neho blokovaním schôdze diskvalifikujú v očiach verejnosti.

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár si myslí, že by nemuselo k takejto situácii dôjsť, ak by koaliční partneri nezvolali niekoľko dní pred voľbami zbytočne schôdzu. "Pokojne by sme sa mohli pripravovať na voľby," uviedol pred novinármi.

10:55 Podpredseda parlamentu zo SaS Martin Klus pripustil, že blokovanie pléna môže byť precedensom do budúcna.  "Môže to byť do budúcna problém a asi sa budeme musieť zamyslieť aj nad tým, ako upraviť rokovací poriadok, aby sa toto nedialo," podotkol Klus s tým, že aj v niektorých zahraničných parlamentoch majú inštitúty, ktoré umožňujú vyviesť poslancov v podobných prípadoch z rokovacej sály. Dodal, že o 11.00 h bude rokovať poslanecké grémium, riešiť by mali podľa neho zrejme ďalší postup na mimoriadnej schôdzi.

V prvom rade podľa neho treba zaviesť adekvátnu politickú kultúru do parlamentu. "A to tak, že sa osem dní pred voľbami nebude zvolávať mimoriadna schôdza o osemsto miliónoch, ktoré nemáme vo verejnom rozpočte. Tu treba začať a nie hneď odsudzovať tých, ktorí na to poukazujú, hoci svojským, ale dôležitým spôsobom," poznamenal.

10:50 "Vo výnimočných situáciách je obštrukcia v parlamente prípustná," obhajuje postup "rebelov" jeden z nich, poslanec Martin Poliačik. "Je to možnosť, ktorou bráni menšina ohrozeniu verejného záujmu. My sme presvedčení, že dnes je taká situácia. Boli porušené zákony pri zvolávaní tejto schôdze a chceme, aby ÚS SR rozhodol o tom, či je zákonná," uviedol.

Protest chcú ukončiť až vtedy, keď to povie ústavný súd. "NRSR sa môže obrátiť na ÚS v tejto veci a my sme ochotní p. Dankovi takýto materiál na posúdenie poskytnúť. V parlamente vytrváme do rozhodnutia ÚS, alebo dovtedy, dokedy bude treba. Zostávame v parlamente a pri rečníckom pulte kým bude treba," dodal.

10:35 K problémom v pléne parlamentu sa vyjadria aj predstavitelia vládnych strán. Smer avizoval tlačovú besedu o 11:00, Andrej Danko na 12:15.

10:30 K blokáde pléna sa vyjadril aj líder OĽANO Igor Matovič. "Súčasné naťahovanie mimoriadne vyhovuje Smeru aj SNS," myslí si.

10:03 Teror šiestich poslancov pokračuje, hodnotí posledné dianie Dušan Jarjabek zo Smeru-SD. Schôdzu považuje za zákonnú.

10:00 Beblavého skupina chce, aby o zákonnosti schôdze rozhodol ústavný súd. Priestor pred rečníckym pultom nechcú opustiť. Žiadajú, aby predseda parlamentu Danko podal podnet na ÚS, ktorý by v zrýchlenej lehote rozhodol o tom, či bola mimoriadna schôdze zvolaná zákonne a či môže pokračovať.

09:40 Čo hrozí "rebelom" z parlamentu? Podľa rokovacieho poriadku, ak parlamentný mandátový a imunitný výbor zistí, že poslanec narušil poriadok na schôdzi NR SR, odporučí jej, aby mu uložila pokutu až do výšky 2000 eur.

09:10 "Konštatujem, že aj po vašom opätovnom vykázaní sa zdržiavate v rokovacej sále, čo sa vo vašom prípade považuje už za druhú neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni NR SR," vyhlásil po chvíli Danko a opäť prerušil mimoriadnu schôdzu do zajtra do deviatej hodiny ráno.

09:06 Danko po troch minútach vykázal poslancov z rokovacej sály. Poslanci PS/Spolu nereagovali.  "Sme aj z iných parlamentov kolegiálne dopytovaní, že čo sa robí v rokovacej sále. Ak si niekto myslí, že mu to zarába percentá, tak je na omyle," uviedol Danko s tým, že doteraz vždy vykázaní poslanci poslúchli a plénum opustili.

09:02 Šéf parlamentu Andrej Danko ráno o deviatej opäť vyzval skupinku poslancov okolo Miroslava Beblavého, ktorá prespala v parlamente na protest proti obsahu mimoriadnej schôdze, aby "do troch minút" opustila rokovací pult, inak ich "vykáže z rokovacej sály".

08:55 Galkovci, ktorí čelia silnej kritike opozície aj predsedu ich vlastnej Demokratickej strany pre to, že umožnili konanie mimoriadnej schôdze, zvolali na ráno brífing. Ľubomír Galko vyhlásil, že navrhnú každému dôchodcovi "zimný aj letný dôchodok navyše" a v prípade účasti na vláde "dohliadnu, aby sa nekradlo".

8:10 Poslanci sa prebudili v parlamente. Podľa príspevku Miroslava Beblavého na sociálnej sieti sú pripravení aj dnes a opäť stoja pri rečníckom pulte.


7:50 Pozrite si pár momentov zo včerajšej schôze. Takto to vyzeralo.

7:00 Šéf parlamentu Andrej Danko pre zablokovaný rečnícky pult včerajšiu schôdzu prerušil. Podľa jeho slov by mala pokračovať dnes od 09:00. Skupina nezávislých poslancov ale avizovala, že bude v blokovaní schôdze pokračovať.

6:50 Martin Poliačik prirovnal svoje konanie k Demokratickej strane amerického kongresu, kedy v roku 2016 jej členovia tiež niekoľko hodín okupovali rečnícky pult. Je presvedčený o tom, že verejný záujem občas káže konať aj proti niektorým pravidlám.

6:30 Poslanci zostali v parlamente nakoniec celú noc. Vo videu na sociálnej sieti odpovedli na niektoré otázky fanúšikov.

06:00 Dianie okolo mimoriadnej schôdze sme naživo sledovali aj v utorok. Pozrite si včerajší článok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok