PR správa

SEAT a Xplora hľadajú inovatívne riešenia v jednom z najväčších technologických centier sveta

PR
18.2.2020 15:31

„Pozor, znížená pozornosť! Vodič zaspáva!“ Takýmto spôsobom môžu automobily v budúcnosti upozorniť vodiča ak zistia, že majú zatvorené oči alebo nepozerajú sa na cestu. A okrem toho budeme schopní regulovať, koľko svetla preniká cez okná stlačením gombíka. To je iba niekoľko príkladov inovatívnych riešení, na ktorých pracuje SEAT v rámci projektu Xplora v izraelskom Tel Avive, jednom z technologicky najvyspelejších miest na planéte.

SEAT a Xplora hľadajú inovatívne riešenia v jednom z najväčších technologických centier sveta

„Ak chceme formovať budúcnosť, musíme byť v najinovatívnejšom ekosystéme,“ hovorí Stefan Ilijevic, riaditeľ pre produktové inovácie SEAT.

Umelá inteligencia pre bezpečnejšiu jazdu. Otvorenie očí, uhol pohľadu, poloha hlavy… Algoritmus analyzuje správanie vodiča a upozorní ho, ak sa zníži jeho pozornosť alebo ho začne premáhať únava. Okrem toho monitoruje aj používanie mobilného telefónu a zapnutie bezpečnostného pásu.  SEAT sa spojil so start-upom Eyesight Technologies aby adaptoval tento systém monitorovania vodiča do svojich modelov. Podľa správy Európskej komisie je  36 % nehôd spôsobením odpútaním pozornosti a únavou vodiča.

„Náš softvér je kľúčom k bezpečnosti,“ povedal Tal Krzypow, viceprezident Eyesight Technologies pre produkty. Táto technológia sa okrem toho dá využiť aj na identifikáciu vodiča a prispôsobenia vozidla jeho podľa jeho preferencií – od nastavenia spätných zrkadiel až po teplotu v kabíne. „Keď sa náš systém skombinuje s ďalšími, prinesie nové benefity, napríklad môže detekovať chodcov. Softvér dokáže analyzovať, či vodič chodcov vidí a upozorniť ho, ak to tak nie je,“ rekapituluje Krzypow.

Regulácia svetla dotykom tlačidla. Niekedy slnečné svetlo dopadajúce cez okná oslepuje vodiča. Alebo si posádka želá viac súkromia. Nové aktívne zasklenie kabíny spoločnosti Gauzy umožňuje podľa potreby stmaviť alebo zosvetliť sklo predného okna, bočných okien alebo strešného okna: „vyvinuli sme rozličné druhy filmov potiahnutých špeciálnymi materiálmi alebo emulziami, ktoré reagujú na elektrické impulzy a tým menia priepustnosť svetla,“ hovorí Adrian Lofer, spoluzakladateľ a CTO nanotechnologickej firmy Gauzy, ktorá spolupracuje so značkou SEAT. „Sme jedinou spoločnosťou v oblasti vedy o materiáloch, ktorá pracuje s nanotechnológiou na báze SPD aj na báze tekutých kryštálov. Obidve technológie umožňujú okamžite meniť optické vlastnosti skla od nepriehľadného po úplne priehľadné,“ dodáva.

V Silicon Valley Blízkeho východu. Niektoré z najúspešnejších svetových firiem začínali v domácej garáži. Firma Gauzy začala fungovať v kuchyni jedného zo zakladateľov, ktorý hľadal spôsob ako vytvoriť okná zabezpečujúce viac súkromia. Dnes má spoločnosť Gauzy vyše 100 zamestnancov, vrátane vysoko kvalifikovaných chemikov a strojných inžinierov, a s dvoma výrobnými zariadeniami v Izraeli a Európe je dobrým príkladom inovatívnej kultúry Tel Avivu. V tomto regióne s rozlohou iba 35 štvorcových kilometrov pôsobí 6.600 start-upov, z ktorých 800 je zameraných na automobilový priemysel. Ako hovorí Aitor Aizkorreta, šéf vyhľadávania kooperačných partnerov SEAT v Izraeli, „táto koncentrácia rozvíjajúcich sa spoločností robí z Tel Avivu jedno z najvýhodnejších globálnych centier inovácií pre výskum riešení zlepšujúcich naše automobily a súvisiace služby.“

Xplora koordinuje nové technológie. Za dva roky SEAT prostredníctvom svojej agentúry Xplora nadviazal spoluprácu s vyše 200 rozvíjajúcimi sa izraelskými spoločnosťami. Cieľom týchto aktivít je každý rok overiť najmenej 10 koncepcií a testovať, ako sa vybrané inovácie dajú adaptovať do vozidiel a služieb. Tím, zodpovedný za inovácie SEAT je osobitne zameraný na riešenia, ktoré zvyšujú komfort a bezpečnosť, kybernetickú bezpečnosť, zvyšujú trvalú udržateľnosť a využívajú umelú inteligenciu. Na to SEAT spojil sily s importérom značiek koncernu Volkswagen pre Izrael, spoločnosťou Champion Motors. „Našou úlohou je budovať mosty medzi značkou SEAT a start-upmi pre spoluprácu a podporovať synergie pri podnikaní,“ vysvetľuje Tal Brin, výkonný riaditeľ Champion Motors.

Formovanie budúcnosti. „Ak chcete byť lídrom premien v automobilovom priemysle a nie iba ich pozorovateľom, nestačí aby ste boli iba v Tel Avive ale  musíte byť aj v iných veľkých technologických centrách sveta,“ ubezpečuje Stefan Ilijevic. „Byť tam vám nielen umožňuje byť prvým a aplikovať nové technológie, ale súčasne môžete pritiahnuť najlepšie talenty, pretože títo ľudia chcú pracovať v spoločnostiach, ktoré sú na čele zmien,“ dodáva riaditeľ pre produktové inovácie SEAT.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok