Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lacné RFID senzory dokážu detegovať zašpinené plienky

Lacné RFID senzory dokážu detegovať zašpinené plienky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Plienky sú isto veľkým biznisom, a tak sa niektorí výrobcovia zaoberajú aj vývojom inteligentných plienok, ktoré by varovali rodičov a opatrovateľov, že treba vymeniť zašpinenú plienku. Tím výskumníkov z MIT však s použitím RFID senzorického štítku prináša výrazne finančne nenáročnejšiu alternatívu.

Súčasné inteligentné plienky sú založené na senzoroch, vďaka ktorým sa dá vyhnúť vyrážkam a nepohodliu detí, ktoré sú dlhší čas v špinavých plienkach. No tieto senzory bývajú drahé na výrobu, takže veľa mamičiek radšej zostáva pri tradičných plienkach. Tím výskumníkov z MIT však vidí priestor na zlepšenie technológie prostredníctvom oveľa lacnejšej alternatívy.

Senzor je vyrobený v podobe RFID štítku, ktorý sa môže vytlačiť ako samostatná nálepka. Tá sa potom umiestni pod vrstvu takzvaného hydrogélového superabsorpčného polyméru. Keď sa hydrogél zvlhčuje, rozširuje sa a vďaka vloženej medi sa stáva mierne vodivým. To umožní RFID štítku vyslať rádiový signál priamo do RFID čítačky, ktorá sa môže nachádzať vo vzdialenosti až do 1 metra od štítku.

Táto čítačka RFID by mohla byť umiestnená napríklad pri postieľke v detskej izbe a prenášala by signál do smartfónu alebo počítača rodiča. Tím z MIT odhaduje, že výroba jedného RFID senzora by mohla stáť menej ako dva centy. Predpokladá sa, že táto technológia by mohla byť užitočná nielen pre dojčatá, ale aj pre dospelých. Mohla by pomáhať pri identifikácii zdravotných problémov, ako je zápcha alebo inkontinencia, a pomôcť tak zdravotníckemu personálu na rušných oddeleniach v nemocniciach či v opatrovateľských domoch.

Ilustračný obrázok (Zdroj: MIT News).