Zima? Skôr apríl. Meteorológovia hodnotili počasie na Slovensku

TA3 TASR
18.2.2020 11:58

Počasie na Slovensku v minulom týždni, teda od 10. do 16. februára, v niektorých obdobiach viac pripomínalo začiatok apríla ako február. V klimatologickom zhodnotení 7. týždňa roka 2020 to uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav.

Zima? Skôr apríl. Meteorológovia hodnotili počasie na Slovensku
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Búrka tri dni po sebe

Vo výraznom západnom prúdení vzduchu sa na Slovensko dostával predovšetkým v prvej polovici minulého týždňa chladnejší a vlhký vzduch. "Veľmi pozoruhodný bol výskyt búrok v troch dňoch po sebe. V pondelok (10.2.) zaznamenali búrku v Banskej Bystrici. V utorok (11.2.) a v noci na stredu (12.2.) bolo búrok najviac a zaznamenali ich v Kuchyni na letisku, v Bratislave na Kolibe a na letisku a opäť aj v Banskej Bystrici," spresnil SHMÚ.

V stredu (12.2.) sa vyskytla búrka aj na krajnom východe Slovenska, v Orechovej. Opäť fúkal niekoľko dní po sebe silný vietor. Na Lomnickom štíte dosiahla jeho rýchlosť v nárazoch 162 kilometrov za hodinu (km/h), na Chopku to bolo 158 km/h a v kotlinách boli zaznamenané najvyššie hodnoty v Gánovciach 119 km/h a v Liesku 104 km/h.

Sneh pribudol v horských polohách

Medzičasom sa menili snehové podmienky. Snehová pokrývka pribudla predovšetkým v stredných a vysokých horských polohách. Tento týždeň v pondelok dosiahla výška celkovej snehovej pokrývky na meteorologických staniciach SHMÚ - Lomnický štít 181 cm, Chopok 152 cm, Štrbské Pleso 78 cm, Oravská Lesná a Telgárt 22 cm, Lom nad Rimavicou 16 cm, Podolínec šesť a Poprad jeden centimeter. Na väčšine ostatných meteorologických staníc bola už len nesúvislá snehová pokrývka, alebo boli bez snehovej pokrývky.

Momentálne na takmer celom Slovensku SHMÚ nepozoruje sucho. Len lokálne je v obidvoch vrstvách znížené množstvo pôdnej vlahy, prípadne sa vyskytuje len začínajúce sucho. Relatívne nasýtenie je v povrchovej vrstve na Spiši v intervale 50 až 60 percent, v Košickej kotline a na Above najmenej 60 až 70 percent. Deficit pôdnej vlahy je ojedinele na Podunajskej nížine a v Slovenskom Rudohorí v intervale -5 až -20 milimetrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok