Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľná rušička blokuje počúvanie inteligentných reproduktorov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Množstvo inteligentných reproduktorov v našich domovoch narastá, no ak vás znepokojuje pocit, že by vás cez neho mohol niekto odpočúvať, vedci z univerzity v Chicagu majú riešenie. Je ním nositeľný náramok, ktorý dokáže blokovať mikrofóny v inteligentných reproduktoroch a hodinkách, či v smartfónoch.

Prototyp nositeľného zariadenia má tvar objemnejšieho náramku, na ktorom je osadených 24 samostatných vysielačov, ktoré emitujú ultrazvukové vlny. Tie rušia mikrofóny vo všetkých smeroch, hoci aj keď sú skryté. Pri náhodnom prenose bieleho šumu vo frekvenčnom rozsahu 24 až 26 kHz sú mikrofóny v bezprostrednej blízkosti schopné zachytávať iba šumiaci zvuk a nie hovorené slová.

Prototyp nositeľnej rušičky inteligentných reproduktorov.

Zvuk vysielaný z rušičky nie je počuteľný ľudským uchom, pričom rušička využíva výhodu konštrukcie zosilňovačov vo vnútri okolitých mikrofónov, ktoré sa stávajú nepoužiteľné ako zariadenia zachytávajúce zvuk. Navyše prirodzený pohyb ruky pri nosení náramku minimalizuje slepé miesta. To sú miesta, v ktorých sa ultrazvukové vlny prekrývajú a potenciálne sa navzájom rušia. Inými slovami, prenosná rušička je účinnejšia ako stacionárna rušička.

Nositeľné zariadenie funguje dokonca aj vtedy, ak sú mikrofóny zakryté papierom alebo látkou. Počas testov hlásili používatelia, že pri nosení náramku mali väčší pocit súkromia. Zatiaľ je to iba prototyp väčších rozmerov, no zdá sa, že už teraz je vysoko efektívny. Po miniaturizácii elektroniky by sa takýto spôsob ochrany súkromia mohol stať rovnako populárny ako inteligentné reproduktory, proti ktorým je prototyp navrhnutý.

Prototyp nositeľnej rušičky inteligentných reproduktorov.