Trump hrozí krajinám obmedzením spolupráce, ide o Huawei

TA3 TASR
17.2.2020 09:05

Veľvyslanec USA v Nemecku uviedol, že Donald Trump pohrozil prerušením výmeny spravodajských informácií s krajinami, ktoré budú spolupracovať s čínskou firmou Huawei. Washington vyvíja na spojencov tlak, aby zakázali použitie techniky od Huawei, jednej z najväčších technologických firiem na svete, pri budovaní mobilných sietí novej generácie 5G, čo označuje za bezpečnostné riziko.

Trump hrozí krajinám obmedzením spolupráce, ide o Huawei
SITA/AP (ilu)

Veľvyslanec Richard Grenell uviedol, že Trump mu dal pokyn, aby "objasnil, že každá krajina, ktorá si zvolí využitie nedôveryhodného predajcu 5G, ohrozí našu schopnosť vymieňať si spravodajské a ďalšie informácie na najvyššej úrovni". Grenell na Twitteri dodal, že prezident mu s týmto odkazom telefonoval z paluby svojho špeciálu Air Force One.

Kľúčoví spojenci USA v Európe, najmä Británia a Francúzsko, oznámili, že nezakážu účasť spoločnosti Huawei na budovaní sietí 5G, zavedú však v tejto veci obmedzenia. Spojené štáty na tieto stanoviská verejne reagovali zdržanlivo, avšak Trumpa údajne postoj Londýna rozhneval.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v sobotu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyhlásil, že Huawei je "trójskym koňom čínskych spravodajských služieb". Čínska firma tvrdenia USA dôrazne odmieta a Peking zaobchádzanie s ňou zo strany Washingtonu označil za "ekonomické šikanovanie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok