Premiér hájil prídavky i 13. dôchodok. Kiska tuší, kto je za videom

TA3 TASR
16.2.2020 14:14

Nie je to predvolebný ťah a už vôbec nie predvolebná korupcia. O návrhu v parlamente schváliť ešte pred koncom súčasného volebného obdobia zvýšenie rodinných prídavkov či 13. dôchodok to v relácii RTVS O 5 minút 12 uviedol predseda vlády a podpredseda Smer-SD Peter Pellegrini. Jeho oponent, predseda Za ľudí Andrej Kiska, je naopak presvedčený nielen o kupčení s hlasmi, ale aj o porušení zákona.

Premiér hájil prídavky i 13. dôchodok. Kiska tuší, kto je za videom
SITA/Ľudovít Vaniher

Pellegrini mal obavy

"Je mi úplne jedno, či to prinesie percentá strane Smer-SD, dôležité je, či sa to podarí presadiť," povedal Pellegrini o návrhoch sociálnych opatrení. Zopakoval, že k rozhodnutiu prijímať ich ešte pred koncom súčasného mandátu vedie stranu Smer "obava z nemohúcnosti terajšej opozície na čomkoľvek sa dohodnúť", čo by v prípade, že by mali mandát vládnuť, ohrozilo prijímanie sociálnych opatrení.

Kiska nepochybuje o tom, že je potrebné zvýšiť dôchodky pre seniorov, víta aj snahu pomôcť mladým rodinám. "Urobiť to však treba adresne, nie opatreniami, ktoré sú obyčajným kupčením a navyše sú protizákonné," povedal Kiska, narážajúc na to, že na skrátené legislatívne konanie neexistuje v tomto prípade relevantný dôvod. Pellegriniho sa opýtal, prečo Smer-SD doteraz, za všetky roky svojho vládnutia, neurobil adresný sociálny systém pomoci. "Prečo napríklad majú bohatí ľudia ako ja mať zvýšený dôchodok, a nie tí, ktorí to naozaj potrebujú," povedal.

Podľa Kisku by vláda mala v súčasnom období len 'kúriť a svietiť' a nie prijímať opatrenia, ktoré budú mať devastačný dosah na budúcu exekutívu. "Zvýšenie výdavkov buď zvýši už i tak vysoké zadlženie každého jedného občania, alebo bude znamenať škrty v oblastiach, ktoré už v súčasnosti nemajú dostatok prostriedkov na rozvoj, ani na znižovanie investičného dlhu," povedal.

Pellegrini uistil, že slovenská ekonomika je schopná zvládnuť zvýšené výdavky. "Desaťpercentné zvýšenie platov zamestnancov v štátnej a verejnej správe znamenalo 500.000 eur navyše v minulom roku, v tomto ďalších 500.000, zvládli sme to. Zvládneme aj tieto výdavky," zdôraznil premiér, ktorý sa spolieha na vyššie príjmy zo sociálneho poistenia plynúce z vyššej zamestnanosti, efektívnejší výber daní i racionalizačné opatrenia výdavkov v rámci rozpočtu. "Nerobíme to preto, aby sme to prenechali niekomu inému, robíme to preto, lebo rátame, že budeme vo vláde," dodal Pellegrini.

Oznámi informácie o videu

Došlo aj na diskusiu o nedávno zverejneno videu, v ktorom aktéri hovoria o Kiskovi v súvislosti s podozrivou kúpou pozemkov. Pellegrini to nechcel komentovať. "Nekomentoval som iné videá z iných kancelári, nebudem to robiť ani teraz, polícia to má, nech sa tým zaoberá," skonštatoval premiér. Odmietol zároveň vytváranie dojmu, že by to bolo na objednávku Smeru. O tom je naopak presvedčený Kiska. "Prenikli k nám informácie, kto za tým videom stojí, samozrejme, že to oznámim a budem o tom hovoriť s orgánmi činnými v trestnom konaní," povedal o videu, ktoré považuje za trápne zinscenované divadlo so zlými hercami.

To, že sa objavilo dva týždne pred voľbami nepovažuje za náhodu. "Je to ďalší pokus, ako ma kompromitovať a poškodiť aj strane Za ľudí," povedal. "Čo už má pán Kiska povedať, keď sa o ňom zhovárajú dvaja vagabundi a hovoria to, čo hovoria," reagoval Pellegrini.

Obaja sa vyjadrovali aj k otázke, či by sa pred voľbami mohla reálne objaviť nahrávka o rozhovore Roberta Fica, Mariana Kočnera a Dobroslava Trnku, ktorú avizoval líder hnutia Sme Rodina Boris Kollár. Ani Pellegrini ani Kiska o tom špekulovať nechceli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok