Má v tom jasno. Tento kandidát má vraj šancu poraziť Trumpa

TA3 TASR
15.2.2020 10:11

Starosta New Yorku Bill de Blasio podporil Bernieho Sandersa v boji o prezidentskú kandidatúru amerických demokratov.

Má v tom jasno. Tento kandidát má vraj šancu poraziť Trumpa
SITA/AP

"Stojím za Berniem, pretože on stojí za pracujúcimi rodinami a vždy to aj robil," uviedol v piatkovom vyhlásení de Blasio, ktorý sa sám pôvodne uchádzal o nomináciu Demokratickej strany pre tohtoročné prezidentské voľby. Zo súboja však vlani v septembri - po niekoľkým mesiacoch kampane - odstúpil. Šéf newyorského magistrátu označil Sandersa za "ozajstného progresívneho lídra" a vyjadril presvedčenie, že práve tento 78-ročný politik bude v novembrových voľbách schopný úspešne čeliť súčasnému republikánskemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

"Newyorčania príliš dobre vedia, aké škody napáchal Donald Trump svojou xenofóbiou, bigotnosťou a bezohľadnosťou a Bernie je tým kandidátom, ktorý sa mu dokáže postaviť a poraziť ho," domnieva sa de Blasio. Zároveň oznámil, že sa v nedeľu zúčastní na Sandersovom volebnom mítingu v americkom štáte Nevada, kde 22. februára prebehne ďalšie kolo demokratických volebných zhromaždení.

Senátor Bernie Sanders, ktorý sa sám označuje za demokratického socialistu, zvíťazil v utorkových primárkach Demokratickej strany v štáte New Hampshire. V prvom kole primárok ho predtým len veľmi tesne porazil Pete Buttigieg. Obaja kandidáti tam požiadali o čiastočné prerátanie hlasov. Liberálne orientovaný newyorský starosta de Blasio pred predchádzajúcimi prezidentskými voľbami v roku 2016 nepodporil Sandersa, ale Hillary Clintonovú, ktorá bola jeho hlavnou súperkou v boji o kandidatúru Demokratickej strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok