Z výletnej lode, na ktorej sa plavil i Slovák, vystúpili prví pasažieri

TA3 TASR
14.2.2020 08:53

Prvá skupina pasažierov, ktorí mali negatívny test na nový koronavírus, odišla v piatok z výletnej lode Diamond Princess umiestnenej do karantény pri pobreží Japonska a svoju izoláciu dokončia v ubytovacích zariadeniach vyčlenených vládou. Predstaviteľ japonskej vlády potvrdil, že 11 pasažierov vo veku 80 rokov a viac odviedli z lode a dopravili do zariadení, kde zostanú až do skončenia karantény 19. februára.

Z výletnej lode, na ktorej sa plavil i Slovák, vystúpili prví pasažieri
SITA/AP

V doku, kde obrovské plavidlo kotví, bolo vidieť, ako sa autobus so zatemnenými oknami vzďaľuje od menšieho člna a jeho vodič je od hlavy po päty v ochrannom odeve, s maskou na tvári a okuliarmi. Na palube výletnej lode Diamond Princess diagnostikovali nový koronavírus od 3. februára, keď zakotvila pri pobreží Japonska a dali ju do karantény, vyše 200 ľuďom. Medzi osobami na lodi sa nachádza aj Slovák.

Pasažierov Diamond Princess požiadali, aby sa zdržiavali vo svojich kabínach a na otvorenú palubu vychádzali iba na krátky čas, a to s rúškami na tvárach a s rukavicami. Vzhľadom na stres, ktorý v náročných podmienkach zažíva niekoľko stoviek starších pasažierov na lodi, japonské úrady rozhodli, že umožnia niektorým dokončiť karanténu na súši, ak si to budú želať. Podmienkou je, aby splnili určité požiadavky a mali negatívny test na koronavírus.

Čína v piatok oznámila 5090 nových prípadov nákazy koronavírusom a 121 nových úmrtí. Novým druhom koronavírusu sa doposiaľ v Číne podľa Reuters nakazilo 63.851 ľudí. Z nich 55.748 sa momentálne podrobuje liečbe, zatiaľ čo 1380 osôb už na následky ochorenia zomrelo. Zdravotnícka komisia v čínskej provincii Chu-pej už predtým nahlásila v piatok 116 nových úmrtí a 4823 nových prípadov nákazy. Najnovšie údaje o počte prípadov v jednotlivých krajinách priniesla agentúra AP:

_ pevninská Čína: 1380 úmrtí zo 63.851 prípadov prevažne v provincii Chu-pej

_ Hongkong: 51 prípadov, jedno úmrtie

_ Macau: 10

_ Japonsko: 251 prípadov vrátane 218 na výletnej lodi v meste Jokohama, jedno úmrtie

_ Singapur: 58

_ Thajsko: 33

_ Južná Kóra: 28

_ Malajzia: 19

_ Taiwan: 18

_ Vietnam: 16

_ Austrália: 14

_ Nemecko: 16

_ Spojené štáty: 15, plus jeden americký občan, ktorý zomrel v Číne

_ Francúzsko: 11

_ Británia: 9

_ Spojené arabské emiráty: 8

_ Canada: 7

_ Filipíny: 3 prípady vrátane jedného úmrtia

_ India: 3

_ Taliansko: 3

_ Rusko: 2

_ Španielsko: 2

_ Belgicko: 1

_ Nepál: 1

_ Sri Lanka: 1

_ Švédsko: 1

_ Kambodža: 1

_ Fínsko: 1

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok