Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezzrkadlovka E-M1 Mark III cieli na mobilných profesionálov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Olympus uviedla na trh najnovšiu verziu svojho profesionálneho bezzrkadlového fotoaparátu s označením OM-D E-M1 Mark III. Najnovšia generácia sa dočkala viacerých aktualizácii, medzi ktoré patrí napríklad lepšia stabilizácia obrazu či filter Live ND.

Nový bezzrkadlový fotoaparát Olympus OM-D E-M1 Mark III sa dodáva s rovnakým 20,4-megapixelovým obrazovým snímačom Live MOS, ktorý sa objavil už v predchádzajúcom modeli E-M1 Mark II. Snímač však spolupracuje s novým obrazovým procesorom TruePic IX. Citlivosť na svetlo ISO sa pohybuje od hodnoty 64 až do 25 600, k dispozícii je fázové automatické ostrenie so 121 krížovými bodmi pre rýchle a presné zaostrenie. Vývojári vylepšili tiež automatické zaostrovanie tváre a očí, čo by malo znamenať „stabilné zaostrenie na objekt aj v scénach, v ktorých sa v minulosti ťažko detegovala tvár, napríklad zboku“.

Pri použití elektronickej uzávierky so zapnutým sledovaním AF / AE je možné dosiahnuť nepretržité snímanie rýchlosťou až 18 snímok za sekundu v plnom rozlíšení. Ak je automatické ostrenie zablokované, rýchlosť sa zvýši až na 60 snímok za sekundu. S použitím mechanickej uzávierky sa dá dosiahnuť kontinuálne snímanie až 15 snímok za sekundu. Pri fotení pomôže vstavaná 5-osová stabilizácia obrazu, ktorá môže v kombinácii s určitými objektívmi pomôcť obmedziť otrasy fotoaparátu až na impozantných 7,5 zastávok, no dokáže zvládnuť rovnako pôsobivé 7-stupňové kroky kompenzácie otrasov pre všetky objektívy.

Bezzrkadlový fotoaparát Olympus OM-D E-M1 Mark III.

Filtre ND znižujú množstvo svetla dopadajúceho na snímač bez toho, aby ovplyvňovali odtieň alebo farbu, čo fotografom umožňuje používať veľké clony a predlžovať expozície, ktoré môžu zmierňovať pohyb napríklad pri záberoch tečúcich riek alebo vodopádov. V tomto fotoaparáte bol použitý filter Live ND, ktorý zachytáva viac snímok pre simuláciu dlhej expozície.

Z predchádzajúcej generácie sa do E-M1 Mark III dostal režim pre vytváranie 50 megapixelových záberov, ktorý kombinuje 16 snímok pre vytvorenie takto vysokého rozlíšenia bez toho, aby ste museli použiť statív. Ak však máte statív po ruke, fotoaparát môžete nastaviť tak, aby zlúčil ešte viac záberov a vytvoril približne 80 megapixelové fotografické zázraky. Astrofotografov poteší špeciálna funkcia zaostrovania nazývaná ako Starry Sky AF, ktorá ponúka dva režimy. Jeden uprednostňuje rýchlosť zaostrovania a automatické zaostrovanie, zatiaľ čo druhý sa zameriava na presnosť ostrenia.

No a skrátka neprídu ani filmári, ktorí môžu nakrúcať videá v rozlíšení 4K (3 840 x 2 160) pri rýchlosti 30 snímok za sekundu alebo v rozlíšení až Cinema 4K (4 096 x 2 160) pri rýchlosti 24 snímok za sekundu. Plynulé zábery podporuje systém stabilizácie obrazu v tele fotoaparátu.

Bezzrkadlový fotoaparát Olympus OM-D E-M1 Mark III.

Fotoaparát E-M1 Mark III je má telo vyrobené zo zliatiny horčíka, ktoré je odolné voči prachu, striekajúcej vode a mrazu. Obrazový snímač má vrstvu odolnú voči prachu, aby snímky zostali bez poškvrny. Podporuje ju aj filter Super Sonic Wave pre znižovanie ukladania prachových častí, ktorý môže vibrovať so senzorom 30 000-krát za sekundu, aby sa odstránili akékoľvek častice. Na zadnej strane nájdeme elektronický OLED hľadáčik s rozlíšením 2,36 milióna bodov a 3 palcový dotykový displej, ktorý sa dá vyklápať pod rôznymi uhlami. Ako už býva zvykom, vo výbave nájdeme aj technológie Wi-Fi a Bluetooth pre bezdrôtové ovládanie fotoaparátu a prenos dát.

Bezzrkadlový fotoaparát Olympus OM-D E-M1 Mark III sa začne predávať od 24. februára za 1 799,99 dolárov len za telo bez objektívu. K dispozícii sú aj súpravy s objektívmi. Fotoaparát a objektív M.Zuiko Digital ED 12-40 mm F2,8 PRO sa bude predávať za 2 499,99 dolárov, zatiaľ čo súprava s digitálnym objektívom M. Zuiko ED ED 12 - 100 F4,0 IS PRO bude stáť 1 899,99 dolárov.

Bezzrkadlový fotoaparát Olympus OM-D E-M1 Mark III.