Prieskum vidí silné OĽANO a druhú koaličnú stranu mimo NR SR

TA3
13.2.2020 10:18

Parlamentné voľby by vyhral Smer-SD, Igor Matovič je opozičným lídrom, Kotlebovci zostávajú silní a vládna Slovenská národná strana by sa ocitla mimo parlamentu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu, ktorý pre PS/Spolu realizovala agentúra Focus.

Strana Smer-SD by podľa prieskumu získala rovných 17 percent, OĽANO a menšie strany, s ktorými ide hnutie do volieb, by volilo 13,3 percenta respondentov, Kotlebovcov 12,2 percenta a koalíciu PS/Spolu 9,3 percenta.

Do parlamentu by sa dostala aj strana Za ľudí so ziskom 8,2 percenta, Sme rodina so ziskom 7,8 percenta, KDH s 5,4 percentami a SaS s 5,3 percentami. Potrebnú päťpercentnú hranicu by nedosiahla SNS, ktorá by získala len 4,4 percenta. V parlamente by nebol ani koaličný partner národniarov - Most-Híd, ktorý by získal 4,2 percenta a Dobrá voľba (4,0 percenta). Ostatné strany by získali menej ako štyri percentá a ich zisky si môžete pozrieť v grafe.

Agentúra Focus realizovala reprezentatívny prieskum na objednávku PS/Spolu v dňoch 06. až 12. februára. Vzorku tvorilo 1005 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Respondentom bola položená nasledujúca otázka: "V tohtoročných parlamentných voľbách budú kandidovať nasledujúce politické strany a hnutia. Predstavte si, prosím, že by sa už budúci víkend konali na Slovensku parlamentné voľby. Zúčastnili ste sa ich? Ak áno, ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?"

Koľko kresiel by získali strany v parlamente:
Smer-SD - 33
OĽANO-NOVA-KÚ-Zmena zdola - 25
Kotlebovci-ĽSNS - 23
koalícia PS/Spolu - 18
Za ludí - 16
Sme rodina - 15
KDH - 10
SaS - 10

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok