Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Chystajú sa testy obrieho sklápacieho vozidla s elektro-vodíkovým pohonom

Chystajú sa testy obrieho sklápacieho vozidla s elektro-vodíkovým pohonom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosti Anglo American a Williams Advanced Engineering spojili svoje sily, aby vyvinuli najväčšie sklápacie vozidlo s vodíkovým alebo elektrickým pohonom na svete. Jeho cieľom je pomôcť dosiahnuť uhlíkovú neutralitu v odvetví ťažobného priemyslu.

Tento kolos najvyššej triedy bude vypitvaný a vybavený obrovskou lítiovou batériou batériou s výkonom 1 000 kWh, ktorú vyrobila spoločnosť Williams Advanced Engineering. Batéria je navrhnutá tak, aby sa dala v prípade potreby bez problémov v budúcnosti rozšíriť. To by samé o sebe prinesie takmer dvojnásobok energetického úložiska švajčiarskeho sklápacieho vozidla eDumper, ktoré je momentálne držiteľom titulu „najväčšieho elektrického vozidla na svete“.

Nové ťažobné sklápacie vozidlo s elektrickým pohonom môže byť navyše vybavené aj vodíkovou palivovou nádržou pre výrobu ďalšej energie alebo môže v prípade potreby nabíjať batériu. Ak bude teda tento „sklápač“ vyhotovený v konfigurácii s vodíkovou nádržou, môže bez problémov zostať v nepretržitej prevádzke bez toho, aby bolo potrebné dlhšiu dobu nabíjať batériu.

Okrem sily 1 000 kWh sa môže vozidlo pochváliť aj systémom rekuperačného brzdenia, vďaka ktorému môže získať späť časť vynaloženej energie počas jazdy dole kopcom. Spoločnosť Anglo American oznámila, že prvé testovanie ťažobného sklápacieho vozidla s elektro-vodíkovým pohonom sa začne v Južnej Afrike koncom tohto roka. Cieľom spoločnosti je pritom splniť svoj záväzok znížiť do roku 2030 tvorbu emisií CO2 v ťažobnom priemysle o 30 percent.

Ťažobné sklápacie vozidlo Anglo American s elektro-vodíkovým pohonom.