Bude mimoriadna schôdza, dohodli sa Pellegrini, Fico a Danko

TA3 TASR
11.2.2020 15:33

Šéf SNS Andrej Danko sa dohodol s premiérom Petrom Pellegrinim a predsedom Smeru-SD Robertom Ficom na zvolaní mimoriadnej schôdze parlamentu. Dankovou podmienkou je, aby vláda predložila na rokovanie aj Istanbulský dohovor i zrušenie diaľničných známok. Na schôdzi chce Smer prerokovať zdvojnásobenie prídavkov pre rodičov a zavedenie 13. dôchodku. Volebná korupcia, reaguje SaS.

Prezidentka už vraj nebude mať argument

Zrušenie diaľničných známok pre fyzické osoby či živnostníkov s vozidlami do 3,5 tony a riešenie Istanbulského dohovoru sú podľa Danka podmienkami mimoriadnej schôdze parlamentu zo strany SNS. Danko si podľa svojich slov myslí, že Istanbulský dohovor bo národnou radou odmietnutý. Keďže prezidentka Zuzana Čaputová podľa neho nemá rovnaký názor, Danko sa politicky dohodol s Ficom a Pellegrinim na postupe vo veci Istanbulského dohovoru a niektorých iných zákonov.

Šéf parlamentu potvrdil, že mimoriadnu schôdzu zvoláva poslanecký klub Smeru-SD a SNS. "Predpokladám, že budeme mať viac ako 50 podpisov, nielen 30, ktoré potrebujeme. Chcem pomôcť predsedovi vlády so zákonmi, ktoré sú dôležité, a súčasne mojou podmienkou na túto podporu bolo, aby vláda predložila na rokovanie aj Istanbulský dohovor," povedal. "Ak by Istanbulský dohovor parlament odmietol, pani prezidentka už nemá žiaden argument, ktorý včera použila, a verím, že si už nevymyslí ďalší argument na to, aby Istanbulský dohovor na Slovensku prestal byť témou," doplnil v tejto súvislosti Danko.

Chce čiastočne zrušiť diaľničné známky

Ďalšia Dankova podmienka - zrušenie diaľničných známok - by sa podľa slov predsedu parlamentu mala dotknúť aj právnických osôb a živnostníkov s vozidlami do 3,5 tony. "Priznávam, že je to jedna z politických podmienok mimoriadnej schôdze a je to súčasne aj moja výzva, aby sa úplne zmenili zákony, ktoré určujú výšku nielen diaľničných známok, ale aj mýta, a aby sa zmenil systém výstavby diaľnic," podotkol Danko, ktorý chce, aby ľudia vedeli, že štát zodpovedne koná a "nechce od ľudí niečo, čo si nezaslúži". Zároveň podotkol, že toto opatrenie "nie je žiadnym výstrelom do tmy".

Na to, aby bola schôdza uznášaniaschopná, sa musí prezentovať aspoň 76 poslancov zo 150. Smer a SNS majú dohromady 64 poslancov. Pridajú sa však aj poslanci ĽSNS, ktorých je v klube 10. „Samozrejme, podporíme,“ reagoval hovorca ĽSNS Ondrej Ďurica. Pridať sa môžu aj hlasy troch nezaradených poslancov Rastislava Holúbka, Petra Marčeka a Martiny Šimkovičovej, ktorí pomerne často hlasujú s vládnymi stranami. Smer a SNS tak môžu presadiť program schôdze aj bez Mostu-Híd.

Danko tiež dodal, že kontaktoval aj ďalšieho koaličného partnera, predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára. "Ponúkol som mu aj to, aby sme si zvolali ešte Koaličnú radu, aby pochopil všetky súvislosti. Podľa mňa nemá všetky informácie, a verím, že aj Most-Híd ešte prehodnotí postoj k tejto mimoriadnej schôdzi," pripomenul.

Stámiliónové opatrenia Most nepodporí

Peter Pellegrini a jeho Smer chcú ešte pred voľbami presadiť veľké zmeny v sociálnej oblasti. Vláda má schvaľovať zdvojnásobenie prídavkov na deti aj zavedenie trinástych dôchodkov pre penzistov. Prídavok na deti by sa mal od začiatku budúceho roka zvýšiť z 24,90 eura na 50 eur a trináste dôchodky by sa mali penzistom prvýkrát vyplácať už v decembri tohto roka. 

Zvýšenie prídavkov na deti si podľa Pellegriniho vyžiada približne 300 miliónov eur ročne a zavedenie trinástych dôchodkov zhruba 500 miliónov eur ročne, z ktorých treba odpočítať 160 miliónov eur, ktoré sa už vyplácajú na vianočné príspevky.

Most-Híd už oznámil, že zmeny nepodporí. Dôvodom je zachovanie stability verejných financií. Mimoriadna schôdza parlamentu o sociálnych opatreniach je podľa SaS volebnou korupciou. "Volebná korupcia, ktorú tu predvádza Peter Pellegrini a celý Smer-SD, je nehoráznosť. Svojimi návrhmi na zvýšenie rodičovského príspevku a presadeniu 13. dôchodku ukázali populizmus najhrubšieho zrna, ktorým chcú zakryť svoje každodenné rozkrádanie," uviedla SaS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok