Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pôsobivý humanoidný robot Reachy ako otvorená vývojárska platforma

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Francúzska spoločnosť Pollen Robotics už niekoľko rokov pracuje na otvorenom robotickom systéme. Výsledkom jej vývoja je Reachy – robot s výraznou rotujúcou hlavou a s humanoidným torzom, ktoré má dve robotické ruky. Robot je dostatočne univerzálny, aby naplno využíval rozpoznávanie obrazu a hlasu pre interakciu s okolitým svetom.

Cieľom francúzskych inžinierov zo spoločnosti Pollen Robotics je naštartovať revolúciu v robotike pomocou ich systému s názvom Reachy. Vďaka jeho otvorenému zdrojovému kódu môžu vývojári pomocou Pythonu pridávať robotovi nové schopnosti alebo upravovať jestvujúce. Systém je dodávaný so zabudovanými algoritmami umelej inteligencie, prostredníctvom ktorej sa Reachy dokáže zdokonaľovať v priebehu času.

Humaniodný robotický systém Reachy.

Humaniodný robotický systém Reachy sa dodáva v modulárnych častiach, ktoré sa dajú kombinovať podľa špecifických potrieb. Pomocou špecializovaného krčného kĺbu sa môže hlava robota otáčať a nakláňať až prekvapivo ľudským spôsobom. Robotické ramená majú až 7 stupňov voľnosti a môžu byť vybavené radom manipulátorov, od svoriek až po päťprsté humanoidné ruky. Reachy pritom dokáže zručne manipulovať s objektom, ktorý váži až do 500 gramov.

Robot už preukázal svoje zručnosti prostredníctvom jednoduchých hier, no práve vďaka svojej modulárnosti by si mohol nájsť nepočetné množstvo aplikácií, či už v reštauráciách, hoteloch, obchodoch alebo v zákazníckom servise a počas rôznych komerčných ukážok. No samozrejme by sa mohol Reachy venovať aj sektoru vedy, výskumu a vývoja.

Humaniodný robotický systém Reachy.

Hoci ide o otvorenú platformu, cena odradí amatérskych vývojárov. Základná verzia robotického systému Reachy s jedným ramenom stojí 9 000 dolárov, zatiaľ čo torzo s jedným ramenom a hlavou vyjde na 11 000 dolárov a kompletná zostava s dvomi ramenami a hlavou bude stáť až 17 000 dolárov. Spoločnosť Pollen Robotics vyrobí v prvej vlne len 15 jednotiek, ktoré by mali byť pripravené na odoslanie záujemcom niekedy v blízkej budúcnosti.

Humaniodný robotický systém Reachy.