Prídeme o väčšinu vody? V Greenpeace popísali, čo čaká Slovensko

TA3 SITA
11.2.2020 10:41

Nedostatok vody, suchá, problémy v poľnohospodárstve a následky, ktoré z toho plynú pre obyvateľov. Podľa organizácie Greenpeace Slovensko ide o problémy, ktorým môže Slovensko čeliť v súvislosti s klimatickou krízou ešte v tomto storočí.

Prídeme o väčšinu vody? V Greenpeace popísali, čo čaká Slovensko
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Úbýtok prírodných zdrojov do roku 2075

Organizácia pripravila v spolupráci so slovenským klimatológom Jozefom Pechom a novinárom Andrejom Barátom publikáciu, v ktorej sú zhrnuté poznatky o dôsledkoch klimatickej krízy na Slovensku. Podľa publikácie môže Slovensko prísť do roku 2075 o polovicu vodných zdrojov, na západe a juhu územia až o 70 percent. Príčinou môže byť aj nedostatok snehu, ktorý výrazne dopĺňa podzemné zdroje vôd.

Autori pracovali so štúdiami, ktoré vznikli za posledné roky a zameriavajú sa na niektoré špecifické oblasti. To, aké veľké budú napokon následky, záleží podľa Greenpeace na opatreniach, ktoré Slovensko a celý svet urobí v najbližších desiatich rokoch.

bez-nazvu_ac1100ae-75f7-c9a3.png

Podľa klimatológa Jozefa Pecha sa globálne zmeny už na Slovensku prejavili. „Dôsledky rýchleho rastu globálnej a regionálnej teploty sa už stihli prejaviť aj na Slovensku, a to hlavne v podobe nárastu extrémnosti počasia či čoraz zreteľnejšieho sucha. Na to, aby sme dokázali odvrátiť potenciálne nezvratné a nebezpečné zmeny v globálnom klimatickom systéme, by sa mala stať najdôležitejšou prioritou globálnej, ale aj slovenskej politiky a stratégie zásadná sociálno-ekonomická transformácia v kľúčových hospodárskych odvetviach, akými sú napríklad využívanie pôdy a energetika,“ uviedol.

Veľkosť následkov záleží na opatreniach

Autori pracovali so štúdiami, ktoré vznikli za posledné roky a zameriavajú sa na niektoré špecifické oblasti. To, aké veľké budú napokon následky, záleží podľa Greenpeace na opatreniach, ktoré Slovensko a celý svet urobí v najbližších desiatich rokoch. Podľa správy z Medzivládneho panelu OSN pre ochranu klímy (IPCC) musí Slovensko do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov takmer o polovicu. Vyspelé štáty, vrátane Európskej únie, musia emisie znižovať rýchlejšie, a to aspoň o 65 percent.

bez-nazvu_ac1100ae-766b-0096.png

Klimatické zmeny a ich dôsledky môžu ovplyvniť aj februárové parlamentné voľby. „V týchto parlamentných voľbách budeme rozhodovať aj o tom, či sa vyplnia najčernejšie scenáre dôsledkov klimatickej krízy. Budúca vláda bude riešiť najdôležitejšiu otázku 21. storočia. Odpoveď na ňu ovplyvní kvalitu života aj na Slovensku.To sa snažíme ukázať kandidujúcim stranám a ich voličom a voličkám, aby sme popri iných pálčivých otázkach týchto volieb nezabudli na dôležitosť riešení klimatickej krízy,“ povedala programová riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok