Čínsky prezident prišiel až k nakazeným. Vírus nazval diablom

TA3 TASR
10.2.2020 16:11

Čínsky prezident Si Ťin-pching mal na tvári rúško a nechal si zmerať teplotu, keď prišiel do nemocnice navštíviť zdravotníkov a pacientov postihnutých smrtiacim koronavírusom, ktorý zabil už vyše 900 ľudí.

Čínsky prezident prišiel až k nakazeným. Vírus nazval diablom
SITA/AP

Vyzval na ráznejšie opatrenia

Čínsky prezident, ktorý nazval vírus "diablom", podnikol zriedkavú návštevu, aby sa stretol so zdravotníckym personálom v prvej línii boja proti nákaze práve v nemocnici, kde liečia infikovaných pacientov. Prezident označil situáciu v epicentre epidémie za "veľmi vážnu" a vyzval na "ráznejšie opatrenia", ktoré zastavia šírenie epidémie, uviedla čínska štátna televízia CCTV.

Si sa do veľkej miery drží mimo pozornosti verejnosti, odkedy sa epidémia začala z epicentra stredočínskej provincii Chu-pej šíriť po celej krajine. Novým vírusom sa v Číne nakazilo už vyše 40.000 ľudí. Prezident vymenoval premiéra Li Kche-čchianga za šéfa pracovnej skupiny, ktorá má bojovať proti epidémii. Bol to práve premiér Li, ktorý minulý mesiac navštívil samotné epicentrum nákazy, mesto Wu-chan v spomínanej provincii Chu-pej.

Mestá duchov

Prezident Si mal modré rúško a biely chirurgický plášť, keď sa stretol s lekármi v pekinskej nemocnici Ditan (Pej-ťing Ti-tchan), pozoroval tam liečbu pacientov a cez videolink sa rozprával aj s lekármi vo Wu-chane, uviedli štátne médiá. Potom prezident navštívil obytnú štvrť v centre Pekingu, aby "preveril a odporučil opatrenia" na zastavenie šírenia epidémie, dodala CCTV.

Videozáznam zachytáva, ako si prezident meria teplotu infračerveným teplomerom, potom sa rozpráva s miestnymi sociálnymi pracovníkmi a máva usmiatym obyvateľom vykláňajúcim sa z okien bytov. Epidémia si vyžiadala bezprecedentné opatrenia, vrátane izolácie celých veľkomiest v provincii Chu-pej, ako aj prerušenie hromadnej dopravy po celej Číne.

Takisto úrady zatvorili turistické atrakcie a stámiliónom ľudí nariadili, aby sa zdržiavali doma a nevychádzali von. Tieto rozsiahle opatrenia premenili čínske veľkomestá na "mestá duchov" - ale v pondelok už bolo vidieť určité náznaky návratu do normálneho stavu, napríklad cesty v Pekingu a Šanghaji sa značne zaplnili vozidlami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok