Premiér vidí riešenie Istanbulu, Čaputová podľa Danka čaká na novú vládu

TA3 TASR SITA
10.2.2020 15:33

Pre spor okolo Istanbulského dohovoru sa stretli najvyšší ústavní činitelia. Premiér Peter Pellegrini žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby udelila splnomocnencovi vlády možnosť stiahnuť podpis z ratifikačnej zmluvy dohovoru. Stiahnutím podpisu sa vraj vláda s témou vysporiada. Čaputová zas navrhla, aby spor rozsúdil ústavný súd. Ako tretí sa vyjadril Andrej Danko.

Skončí spor stiahnutie podpisu?

Premiér dúfa, že "späťvzatím" podpisu sa skončí celý jeden a pol roka trvajúci spor, ktorý traumatizuje spoločnosť. Pellegrini zdôraznil, že Istanbulský dohovor neprešiel na Slovensku ratifikáciou, a preto nie je pre Slovensko platný a nijakým spôsobom záväzný.

„Mojou povinnosťou je pomôcť navrhnúť také kroky, ktoré tento problém vyriešia. Preto navrhujem, aby Vláda SR na niektorom zo svojich rokovaní rozhodla o tom, že chce podpis spod dohovoru stiahnuť,“
objasnil premiér. Dodal, že odmieta ratifikovať Istanbulský dohovor a nechce, aby bolo Slovensko súčasťou takéhoto dokumentu.

Nemôže rešpektovať prekrúcanie faktov

Ku sporom okolo Istanbulského dohovoru sa vyjadrila aj Zuzana Čaputová. "Ako prezidentka som v prvom rade riadená ústavou," zdôraznila prezidentka. Hoci má na Istanbul vlastný názor, bude sa riadiť väčšinou v parlamente. Aj Čaputová však podčiarkla, že dohovor na Slovensku neplatí. Čo sa týka rozporov v interpretácii, prezidentka navrhuje riešenie - dohovor by mal posúdiť ústavný súd. Účastníkov zajtrajších demonštrácií, ktoré sú namierené proti dohovoru, vyzvala k pokoju.

„K ratifikácii Istanbulského dohovoru by mohlo dôjsť iba vtedy, ak by bol predložený do Národnej rady SR, a to sa doteraz nestalo,“ vysvetlila svoj právny názor prezidentka. Zdôraznila tiež, že dohovor na Slovensku neplatí a súčasný stav je od roku 2011. „Nie je žiaden naliehavý dôvod riešiť ho tri týždne pred voľbami,“ povedala. Ak by bol dohovor prijatý alebo neprijatý v súlade s ústavou, prezidentka by to rešpektovala.

„Čo ale rešpektovať nemôžem a nebudem, je prekrúcanie faktov a vyvolávanie nenávisti k nositeľom iného názoru,“ povedala prezidentka s tým, že na Slovensku je stále veľká časť spoločnosti, ktorá sa chce postaviť násiliu páchanému na ženách. Tiež vyzvala organizátorov protestov, aby vyjadrili svoj názor pokojne a nekonfrontačne. „Buďme si vedomí následkov, ktoré nenávistná rétorika a vyvolávanie úplne zbytočných vášni v spoločnosti spôsobuje,“ dodala.

Danko: Podmienkou vlády bolo nie Istanbulu

Ako tretí sa vyjadril aj šéf parlamentu Andrej Danko. "Podmienkou vlády Roberta Fica aj Petra Pellegriniho zo strany SNS bolo, že Istanbulský dohovor nebol ratifikovaný," zdôraznil Danko. Problém dohovoru vidí v tom, že je úplne v rozpore s legislatívou SR. 

Istanbulský dohovor je podľa neho v rozpore s Ústavou SR a nemal by byť súčasťou právneho poriadku Slovenska. Danko nevidí význam v tom, aby sa ním zaoberal Ústavný súd SR. Hlava štátu podľa neho čaká na novú vládu, ktorá dohovor ratifikuje.  „Poznám veľa homosexuálov v politike aj v spoločnosti. Odmietam, aby si takéto páry mohli adoptovať deti. Odmietam, aby si tu niekto myslel, že bude naše deti učiť, že si môžu vybrať pohlavie. Chcem, aby Slovensko nikdy neratifikovalo Istanbulský dohovor,“ dodal.

Danko v utorok požiadal prezidentku o zvolanie stretnutia troch najvyšších ústavných činiteľov k téme Istanbulského dohovoru. Podľa Danka totiž hrozí ďalší stret ľudí z koalície PS/Spolu a kotlebovcov pred prezidentským palácom 11. februára. Na tento deň je ohlásené zhromaždenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok