Sakovej video o voličoch vyvolalo kritiku, premiér sa jej zastal

TA3 TASR SITA
10.2.2020 15:04

Video ministerky vnútra Denisy Sakovej, v ktorom hovorila o ľuďoch voliacich zo zahraničia, vyvolalo ostrú kritiku ale i podpornú reakciu. Strana Za ľudí vyzvala ministerku, aby sa ospravedlnila. Peter Pellegrini sa Sakovej zastal. Iniciatíva, ktorá video zverejnila, sa obracia na výbor pre občianske slobody europarlamentu.

Sakovej video o voličoch vyvolalo kritiku, premiér sa jej zastal
TASR

Podľa premiéra nehovorila nič zlé

Ministerka Saková nehovorila nič zlé vo svojom vyjadrení o ľuďoch, ktorí chcú voliť zo zahraničia. Vyhlásil to premiér Peter Pellegrini s tým, že ministerka len motivovala ľudí ísť voliť. Rovnako chce motivovať ľudí k voľbám aj Pellegrini. "Aby každý využil možnosť voliť, aby nezostal doma sedieť, pretože potom môže byť prekvapený výsledkom," povedal v pondelok predseda vlády.

"Ona len pripomenula, že tento rok je rekordný v počte tých, ktorí žiadajú voliť zo zahraničia," reagoval na ministerkine slová. Ak ľudia nechcú byť prekvapení, že "voľby môže rozhodnúť 55.000 zahraničných hlasov a hlasy hlavného mesta", tak je podľa premiéra dôležité, aby išli voliť aj ľudia v regiónoch.

Vyzvali ju, nech slová vysvetlí

Občianske združenie Srdcom doma a následne aj podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga cez víkend vyzvali ministerku, aby vysvetlila svoje slová zo zverejneného videa. Saková v ňom publiku hovorí, že tieto voľby budú zvláštnejšie tým, že je okolo 60.000 žiadostí ľudí, ktorí žijú v zahraničí a ktorí si vypýtali volebné lístky a chcú prostredníctvom pošty voliť. "Ja skutočne apelujem na vás, nedovoľme možno takýmto ľuďom, ktorí žijú v zahraničí...," uviedla Saková.

Video však nezachytilo jej ďalšie slová a ani záver prejavu. Saková v reakcii uviedla, že väčšina ľudí, ktorí chcú hlasovať vo februárových voľbách do NR SR zo zahraničia, je mobilizovaná opozíciou. Dodala, že ona ako kandidátka strany Smer-SD chce rovnako mobilizovať ich voličov z regiónov, aby o Slovensku nerozhodovala iba Bratislava.

Za ľudí žiada zriadiť špeciálnu linku

Kiskovci žiadajú, aby ministerstvo vnútra zriadilo špeciálnu linku, respektíve miesto, na ktoré by sa mohli slovenskí občania obrátiť v prípade problémov s hlasovacími lístkami. "Podávame podnet na štátnu volebnú komisiu, aby prešetrila volebné lístky a vôbec celý postup, ktorý ministerstvo vnútra realizovalo. Vzhľadom na všetky sťažnosti tých ľudí, ktorí sa ozvali, že nedostali lístky alebo dostali nekompletné lístky a podobne, vyzývame pani ministerku, aby okamžite zriadila informačnú linku alebo kontaktné miesto, kde sa títo ľudia budú môcť ozvať," uviedol podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Šeliga podľa vlastného vyjadrenia nechápe, ako mohol rezort vnútra dostať len dve sťažnosti týkajúce sa volieb zo zahraničia. "Zaznamenali sme desiatky podnetov o tom, že ľuďom neprišli hlasovacie lístky, že im prišli nekompletné hlasovacie lístky, že servery ministerstva vnútra neodpovedajú, že na obciach im neodpovedajú. Darmo sa dnes ministerka vnútra vyhovára, že ona s tým nič nemá," zdôraznil.

Iniciatíva SrdcomDoma.sk, ktorá video zvrrejnila, sa obracia na Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci Európskeho parlamentu. „Citlivo vnímame, ako sa zhoršuje dôvera voličov v zahraničí k zabezpečeniu volieb, ktoré má na starosti osoba, ktorá sa aktívne podieľa na volebnej kampani politickej strany. Denisa Saková má jednoznačný osobný záujem a hmotný prospech na víťazstve svojej strany vo voľbách. Nedokážeme posúdiť jej možný vplyv na priebeh volieb, preto sme sa rozhodli požiadať o pomoc výbor Európskeho parlamentu,“ uviedla iniciatíva v stanovisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok