Mala byť nástupkyňou Merkelovej, teraz po fiasku odstupuje

TA3 SITA TASR
10.2.2020 11:04

Predsedníčka nemeckej Kresťanskodemokratickej strany Annegret Krampová-Karrenbauerová, predpokladaná nástupkyňa kancelárky Angely Merkelovej, odstúpi z čela najsilnejšej nemeckej strany a nebude sa uchádzať ani o kancelárske kreslo.

Mala byť nástupkyňou Merkelovej, teraz po fiasku odstupuje
SITA/AP

Oznámenie prichádza po tom, čo jej strana čelila veľkej kritike za nezvládnutie volieb premiéra vo východnej spolkovej krajine Durínsko. Tam kresťanskí demokrati a krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko podporili centristického kandidáta, čím porušili tabu, za ktoré je v nemeckej politike považovaná spolupráca s extrémistami. 

Podľa agentúry AFP Krampová-Karrenbauerová členom CDU povedala, že strana má "nevysporiadaný vzťah" s krajne pravicovou AfD a krajnou ľavicou.

Krampová-Karrenbauerová je bývalá premiérka spolkovej krajiny Sársko a súčasná nemecká ministerka obrany. Zápas o post líderky CDU vyhrala v decembri 2018. Krampová-Karrenbauerová mala aj podporu samotnej Merkelovej. Ako nová šéfka najväčšej nemeckej strany sa mohla v budúcnosti stať novou kancelárkou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok