Na Oscaroch prepisovali históriu, najlepší film nie je americký

TA3 TASR SITA
10.2.2020 06:38

Oscara v kategórii najlepší film získala v noci na pondelok juhokórejská čierna komédia Parazit od režiséra Pon Džun-hoa. Ide o vôbec prvý cudzojazyčný film, ktorý toto ocenenie kedy získal. Snímka už predtým na získala troch ďalších Oscarov.

Zobrazuje triedne rozdiely

Film Parazit kriticky zobrazujúci triedne rozdiely v juhokórejskej spoločnosti je príbehom chudobnej, avšak prefíkanej juhokórejskej štvorčlennej rodiny, ktorá sa infiltruje do domácnosti boháčov. Spoločensko-satirická i kritická snímka sa zaoberá témou rozširujúcej sa priepasti medzi bohatými a chudobnými vrstvami obyvateľstva v Južnej Kórei.

oscar-nominations-16724-bb7592dc6aa443ba996a2e5acde7ca95_ac1100ae-f3b2-337d.jpg

Parazit si z galavečera odnáša rovno štyroch Oscarov, a do histórie sa zapíše tiež ako vôbec prvý cudzojazyčný celovečerný film, ktorý zvíťazil v najprestížnejšej kategórii Oscarov - v kategórii najlepší film, ktorá sa udeľuje ako posledná.

Parazit už predtým získal Oscara za najlepší celovečerný medzinárodný film, cenu, ktorá sa udeľuje neamerickým, cudzojazyčným filmom a do vlaňajšieho roka sa oficiálne nazývala cenou za najlepší cudzojazyčný film. Snímka si z galavečera odnáša tiež Oscara za najlepší pôvodný scenár a jej 50-ročný režisér Pon Džun-ho za ňu získal aj cenu za najlepšiu réžiu. Film Parazit už vlani v máji ocenili tiež Zlatou palmou, hlavnou cenu medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom Cannes, pričom Pong získal toto ocenenie ako vôbec prvý juhokórejský režisér.

Najlepší herecký výkon pre Jokera

Oscara v kategórii herec v hlavnej úlohe získal Joaquin Phoenix. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ho ocenila za úlohu Jokera, ktorú stvárnil v rovnomennom psychologickom thrilleri v réžii Todda Phillipsa. Temný film Joker je natočený na motívy komiksov amerického vydavateľstva DC Comics o zloduchovi Jokerovi, nepriateľovi Batmana. Neúspešný a osamelý komik Arthur Fleck sa vo filme ocitá na pokraji šialnestva a napokon až na strane zločinu, pričom si pre svoju kriminálnu dráhu vymyslí prezývku Joker.

oscar-nominations-best-picture-89216-63ed774394c04bce9a39c062cf314740_ac1100ae-f42a-22fe.jpg

Film Joker bol na Oscara nominovaný v celkovo 11 kategóriach. Na úspešné napokon premenil dve z týchto nominácií, okrem kategórie herec v hlavnej úlohe, získal Oscara aj za najlepšiu hudbu k filmu, ktorú zložila Islanďanka Hildur Gudnadóttir.

Ceny získali aj Zellweger či Pitt

Cenu za ženský herecký výkon v hlavnej úlohe získala Renée Zellweger za stvárnenie Judy Garland v životopisnej snímke Judy. Za vedľajšie roly akademici ocenili Brada Pitta (Vtedy v Hollywoode) a Lauru Dern (Manželská história). Najlepším animovaným filmom sa stala Toy Story 4 a cenu pre najlepší dokumentárny film získala Americká fabrika. Trofej za adaptovaný scenár si prevzal Taika Waititi vďaka snímke Králiček Jojo.

Počas galavečera v hollywoodskom Dolby Theatre tiež Tom Hanks oznámil, že očakávané filmové múzeum akadémie otvoria pre verejnosť v pondelok 14. decembra.

Prehľad víťazov a víťaziek v 92. ročníku udeľovania Oscarov:

Najlepší film: Parazit
Mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Joaquin Phoenix - Joker
Mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Brad Pitt - Vtedy v Hollywoode
Ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Renée Zellweger - Judy
Ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Laura Dern - Manželská história
Réžia: Džun-ho Pon - Parazit
Adaptovaný scenár: Taika Waititi - Králiček Jojo
Pôvodný scenár: Džun-ho Pon, Won-han Džin - Parazit
Najlepší medzinárodný film: Južná Kórea - Parazit
Najlepší dokumentárny film: Americká fabrika
Najlepší animovaný film: Toy Story 4
Pôvodná filmová pieseň: (I’m Gonna) Love Me Again z filmu Rocketman (hudba: Elton John, text: Bernie Taupin)
Pôvodná filmová hudba: Hildur Gudnadóttir - Joker
Kamera: Roger Deakins - 1917
Kostýmy: Jacqueline Durran - Malé ženy
Masky: Bombshell - Kazu Hiro, Anne Morgan a Vivian Baker
Strih: Andrew Buckland, Michael McCusker - Le Mans '66
Výprava: Barbara Ling, Nancy Haigh - Vtedy v Hollywoode
Strih zvuku: Le Mans '66 - Donald Sylvester
Mix zvuku: 1917 - Mark Taylor a Stuart Wilson
Vizuálne efekty: 1917 - Guillaume Rocheron, Greg Butler a Dominic Tuohy
Najlepší krátky animovaný film: Hair Love
Najlepší hraný krátky film: The Neighbors’ Window
Najlepší krátky dokumentárny film: Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok