Zomrel jeden z najvýznamnejších súčasných filozofov Erazim Kohák

TA3 TASR
9.2.2020 19:03

Vo veku 86 rokov zomrel jeden z najvýznamnejších súčasných českých filozofov Erazim Kohák. Informoval o tom v nedeľu na svojej stránke na Facebooku Deník Referendum.

Zomrel jeden z najvýznamnejších súčasných filozofov Erazim Kohák
SITA/Jozef Jakubčo (ilustračná foto)

Erazim Kohák sa narodil 21. mája 1933 v Prahe. Polovicu svojho života (obdobie 1948-1989) strávil ako politický utečenec v exile v Spojených štátoch. Jeho rodičia totiž patrili k protikomunistickému odboju. Na Colgate University v štáte New York vyštudoval filozofiu a religionistiku a neskôr študoval aj na filozofickej a teologickej fakulte na univerzite Yale.

Kohák sa vo svojich prácach zaoberal predovšetkým ekologickými témami a bol aktívnym členom viacerých environmentálnych organizácií. Venoval sa slobode jednotlivca, kritizoval konzumný spôsob života a propagoval trvalo udržateľný rozvoj, napísal portál iROZHLAS.cz.

Do vtedajšieho Československa sa vrátil na krátku dobu v roku 1969. Po nežnej revolúcii striedavo vyučoval na Karlovej univerzite v Prahe a na Bostonskej univerzite. V roku 1995 sa natrvalo vrátil do Česka a pôsobil ako publicista a profesor filozofie na filozofickej fakulte Karlovej univerzity. V roku 2013 mu prezident Miloš Zeman udelil Rád Tomáša Garrigua Masaryka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok