Turistami obľúbená Malorka hlási problém, búrka zničila pláže

TA3 TASR
8.2.2020 08:01

Niekoľko pláží na východe španielskeho ostrova Malorka minulý mesiac vážne zničila búrka Gloria - mnohé, vrátane pláže Cala Millor, sú bez piesku alebo pokryté metrovou vrstvou morských rias. "Vyše 50 percent našej pláže dlhej 1,8 kilometra spláchlo do mora," povedal Marcial Rodríguez z miestneho združenia pre turizmus v obľúbenom letovisku Cala Millor.

Turistami obľúbená Malorka hlási problém, búrka zničila pláže
SITA/AP (ilu)

Búrka Gloria, ktorá koncom januára vyčíňala tri dni, zničila aj veže plavčíkov a sanitárne zariadenia. Prudké lejaky a meter vysoké vlny spôsobili materiálne škody vo výške 11,2 milióna eur, napísali noviny Última Hora. Pláže patriace na Malorke k mestám Manacor, Son Servera, Felanitx, Capdepera, Sant Llorenc, Santanyí a Pollenca sú prakticky bez piesku.

Miestne úrady teraz dúfajú v okamžitú pomoc od Madridu, aby mohli pláže obnoviť ešte pred začiatkom novej turistickej sezóny. Bude to dlhý a finančne náročný proces, pretože napríklad na niektorých plážach v Son Servera zostali iba skaly. Ďalšie pláže sú pokryté metrovou vrstvou chalúh, opísali situáciu úrady. Na zaplnenie všetkých pláží len v meste Sant Llorenc treba vyše 3000 kubických metrov piesku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok