V Antarktíde bolo ako v lete, namerali najvyššiu teplotu histórie

TA3 TASR
7.2.2020 11:34

Argentínska časť Antarktídy zaznamenala vo štvrtok najteplejší deň v histórii meraní: teplota na najsevernejšom výbežku Antarktického poloostrova dosiahla až 18,3 stupňa Celzia. Informovala o tom argentínska Národná meteorologická služba.

Teplota, ktorú namerali vo štvrtok napoludnie na argentínskej vedeckej stanici Esperanza prekonala doterajší rekord z marca 2015, keď bolo nameraných 17,5 stupňa Celzia. Teplota sa na tejto stanici meria od roku 1961. Miestny rekord bol vo štvrtok prekonaný aj na hlavnej argentínskej základni Marambio, nachádzajúcej sa zhruba 100 kilometrov od Esperanzy, kde bolo zaznamenaných 14,1 stupňa Celzia. Išlo o najteplejší februárový deň od roku 1971, keď sa tam teplota začala merať. Predchádzajúcim rekordom bolo 13,8 stupňa Celzia z 24. februára 2013.

Argentína si udržiava svoju prítomnosť v Antarktíde už 114 rokov a prevádzkuje tam viacero výskumných a vedeckých základní. Topenie rozsiahlych ľadovcov v Antarktíde zvyšuje hladinu svetových oceánov, čo ohrozuje pobrežné veľkomestá a malé ostrovné štáty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok