Zabili sme vodcu jemenských džihádistov, oznámil svetu Trump

TA3 TASR
7.2.2020 06:04

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok miestneho času oznámil, že americké sily zabili v Jemene vodcu teroristickej džihádistickej organizácie al-Káida na Arabskom polostrove.

Zabili sme vodcu jemenských džihádistov, oznámil svetu Trump
SITA/AP

USA "vykonali v Jemene protiteroristickú operáciu, ktorá úspešne odstránila Kásima Rimího, zakladateľa a vodcu al-Káidy na Arabskom polostrove (AQAP)," uvádza sa v Trumpovom vyhlásení, ktoré zverejnil Biely dom. AQAP, tzv. jemenská al-Káida, sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za decembrový útok na leteckej akadémii amerického vojenského námorníctva vo floridskom meste Pensacola, ktorý si vyžiadal troch mŕtvych a osem zranených. AQAP sa k činu prihlásila na internete prostredníctvom príhovoru, ktorý predniesol práve Kásim Rimí.

Pri streľbe zo 6. decembra 2019 zahynuli traja americkí vojaci a ďalších osem ľudí utrpelo zranenia. Útočníka, ktorého identifikovali ako príslušníka saudskoarabských vzdušných síl, policajti na mieste zastrelili. Išlo o 21-ročného Muhammada Šamráního, podporučíka saudskoarabských vzdušných síl, ktorý na floridskej základni absolvoval letecký výcvik.

Páchateľ krátko pred činom zverejnil na Twitteri krátky manifest, v ktorom vyjadril svoju nenávisť voči Spojeným štátom a obvinil ich z páchania zločinov proti moslimom a celému ľudstvu. Saudská Arábia sa od útoku dôrazne dištancovala. Spojené štáty po útoku vyhostili 21 Šamráního saudskoarabských kolegov, taktiež frekventantov uvedenej vojenskej akadémie. Americké úrady kvalifikovali udalosť ako teroristický čin motivovaný džihádistickou ideológiou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok