Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľná technológia meria krvný tlak počas voľného pohybu

Nositeľná technológia meria krvný tlak počas voľného pohybu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre ľudí, ktorí musia žiť s chorobami, ako je hypertenzia, by bolo určite užitočné poznať, aký majú krvný tlak. K presným a pravidelným merania by im mohol pomôcť v budúcnosti napríklad aj vyvíjaný neinvazívny nositeľný systém tlakomera.

V súčasnosti štandardná metóda merania krvného tlaku spočíva v použití nafukovacej manžety na ruke, ktorá je prepojená s meracím zariadením, tlakomerom. Hoci sú súčasné tlakomery veľmi presné, pacienti ich nemôžu používať celý deň, keďže si plnia svoje bežné každodenné povinnosti. Manžetový tlakomer tiež poskytuje len individuálne údaje, na rozdiel od nepretržitého monitorovania krvného tlaku pacienta. Tieto obmedzenia sa snažia odstrániť vedci z austrálskej Monashovej univerzity, ktorí vyvinuli nové experimentálne bezdrôtové nastavenie tlakomera.

Namiesto ramennej manžety obsahuje toto nositeľné zariadenie malý radar s kontinuálnou vlnovou dĺžkou, ktorý priľne k hrudi a takzvaný fotopletysmografový senzor (PPG), ktorý je pripevnený k ľavému ušnému lalôčiku. PPG senzory, ktoré sú zvyčajne vo forme pulzných oximetrov, zisťujú zmeny objemu krvi emitovaním svetla a potom analyzujú, koľko tohto svetla je absorbovaného biologickým tkanivom pacienta.

Použitím svojich dvoch senzorov je nový systém schopný zmerať čas, ktorý uplynie medzi čerpaním krvi srdcovými aortálnymi chlopňami a kedy krv dosiahne končatiny (v tomto prípade ušný lalôčik). Na základe týchto informácií je systém potom schopný poskytnúť údaje o krvnom tlaku pacienta v reálnom čase bez ohľadu na to, kde sa nachádza alebo čo robí.

Prototyp nového nositeľného systému tlakomera je až o 93 percent presnejší ako bežný manžetový tlakomer.

Počas laboratórnych testov bolo 43 zdravých dobrovoľníkov vo veku od 40 do 65 rokov vybavených novým experimentálnym nositeľným tlakomerom, ako aj tradičným manžetovým tlakomerom. Krvný tlak si merali počas sedenia, ležania či jazde na stacionárnom bicykli. V porovnaní s manžetovým tlakomerom bolo zistené, že nový systém je až o 93 percent presnejší, keď účastníci odpočívali a bol o 83 percent presnejší, keď cvičili. Tieto čísla by sa mali s ďalším vývojom technológie pravdepodobne zlepšovať.

Podľa vedcov klinickí lekári nemôžu merať krvný tlak pacientov počas spánku ani v čase fyzickej činnosti, ako je chôdza alebo beh. To znamená, že ľudia s vysokým, nízkym alebo nepravidelným krvným tlakom nemôžu získať kritické informácie o svojom zdravotnom stave 24 hodín denne. Toto nositeľné zariadenie by tak mohlo poskytnúť pohodlie a prenosnosť, zatiaľ čo ľudia vykonávajú každodenné činnosti.