Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Úchvatné 3D vizualizácie vám umožnia skúmať vesmír v prehliadači

Úchvatné 3D vizualizácie vám umožnia skúmať vesmír v prehliadači
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zbierka počítačových simulácií, ktorá je založená na údajoch z röntgenového observatória Chandra X-ray agentúry NASA, ponúka astronómom aj verejnosti možnosť preskúmať fascinujúce vesmírne objekty v 3D. Vizualizácie umožnia používateľom sa posúvať v rôznych uhloch okolo hviezd a ohromujúcich zvyškov supernov.

Vedci sa zvyčajne musia zmieriť s tvrdým faktom, že budú môcť pozorovať vesmírne objekty na oblohe len z fixného pohľadu. Keďže cestovanie rýchlosťou vyššou ako je rýchlosť svetla je stále pre nás sci-fi, nikdy nemáme možnosť vidieť, ako vyzerá napríklad hmlovina Orion z iného uhla. Vytvorením 3D modelov vesmírnych objektov z najlepších dostupných údajov môžu astronómovia lepšie porozumieť niektorým z kľúčových vlastností objektu, napríklad jeho rýchlosti a geometrie.

Ukážka z 3D vizualizácie vesmírnych objektov.

Pre nás ostatných laikov, ktorí nemajú vysokoškolské vzdelanie v oblasti fyziky, nám modely poskytujú vzácnu príležitosť preskúmať v našom voľnom čase štrukturálnu krásu týchto vzdialených kozmických zázrakov. Dych berúce simulácie sa zameriavajú na hviezdne procesy. Siahajú od zrodenia hviezdy, cez formy činností, ktoré sa môžu vyskytnúť na jej povrchu, a tiež uvádzajú príklady toho, čo zostane, keď hviezda dramaticky ukončí svoj život v supernove. Každá z veľkolepých vizualizácií je sprevádzaná podrobným popisom.

3D modely boli zostavené vedcami z Computational Fluid Dynamics Group, ktorí čerpali z údajov zhromaždených radom výkonných röntgenových observatórií, vrátane teleskopu Chandra. Simulácie sú k dispozícii zadarmo na Sketchfab stránke Salvatoreho Orlanda, jedného z výskumných pracovníkov zodpovedných za vytváranie 3D modelov.

Ukážka z 3D vizualizácie vesmírnych objektov.