Nepochopenie? Danko sa ospravedlnil Čaputovej, žiada o stretnutie

TA3 SITA
4.2.2020 15:47

Predseda NR SR a SNS Andrej Danko sa ospravedlnil prezidentke Zuzane Čaputovej. Urobil tak na tlačovom brífingu, na ktorom však zároveň Čaputovú kritizoval. Vyčítal jej, že doteraz neprijala stanovisko k Istanbulskému dohovoru a tiež, že podľa neho legitimizovala stranu Mariana Kotlebu.

Nepochopenie? Danko sa ospravedlnil Čaputovej, žiada o stretnutie
SITA/Jana Birošová

Danko: Hrozia demonštrácie pred palácom

„Vážim si Prezidentský palác a rešpektujem zvolenú prezidentku Slovenskej republiky. Myslím si, že prišlo k nepochopeniu mojich slov,“ povedal Danko. S prezidentkou aj premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) chce riešiť Istanbulský dohovor. „Vyzývam prezidentku, aby 11. februára zorganizovala stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov. Chcem, aby sme prebrali pozíciu SR k Istanbulskému dohovoru,“ dodal.

Podľa Danka hrozí pred prezidentským palácom práve 11. februára násilie. „Hrozí reálny stret na demonštrácii pred palácom. Nechcem, aby niekde tiekla krv, alebo bolo násilie. Teraz má prezidentka šancu ukázať, že jej nejde o politiku Progresívneho Slovenska,“ doplnil Danko.

Kritizoval prezidentku

Andrej Danko na poslednej januárovej schôdzi parlamentu uviedol, že „k pani prezidentke nemá dôstojnosť“. Povedal tiež, že si bude ctiť Prezidentský palác, keď bude „nezávislý, apolitický a nebude slúžiť feťákom ako ste vy,“ čo bol odkaz poslancovi Martinovi Poliačikovi z koalície PS/Spolu.

Prezidentka Čaputová vyjadrenia Danka nekomentovala a povedala, že nebude ani žiadať ospravedlnenie. Poslanec Ondrej Dostál (SaS) sa však obrátil na mandátový a imunitný výbor s podnetom, aby sa výrokmi šéfa parlamentu zaoberal. Postup je vo všeobecnosti taký, že výbor vyzve poslanca na ospravedlnenie sa a ak to neurobí, môže mu udeliť pokutu.

Vyjadrenia predsedu NR SR, ako ani jeho výzvu na stretnutie troch ústavných činiteľov k Istanbulskému dohovoru prezidentka zatiaľ nekomentovala, podľa jej hovorcu Martina Strižinca sa k nim má vyjadriť v stredu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok