Znalci vypovedali o Zsuzsovej zdravotnom stave, je príčetná

TA3 TASR SITA
4.2.2020 13:10

Obžalovaná Alena Zsuzsová nemala v čase vraždy novinára Jána Kuciaka znížené rozpoznávacie alebo ovládacie schopnosti. Ako pre médiá po výsluchu dvoch znalcov z oblasti psychológie a psychiatrie uviedol právny zástupca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic, vyplýva to zo znaleckých posudkov vypracovaných v rámci dokazovania v tomto prípade.

Verejnosť vylúčili

Na Špecializovanom trestnom súde pokračuje megaproces v kauze Kuciak. Advokát Aleny Zsuzsovej požiadal, aby v rámci témy psychického stavu obžalovaných z jeho výsluchu vylúčili verejnosť. Sudkyňa mu vyhovela s tým, že treba dodržiavať základné ľudské práva a prezumpciu neviny. Alena Zsuzsová vo výpovediach z prípravného konania uviedla, že trpí panickou poruchou. Znalecké posudky z oblasti psychológie a psychiatrie sú podľa Lipšica dôležité aj pri určovaní výšky trestov. „Pri danej právnej kvalifikácii (úkladná vražda) sú možné len dva tresty, 25 rokov alebo doživotie. Doživotie je subsidiárny trest, takže aby k nemu mohol súd pristúpiť, musia byť splnené ďalšie podmienky,“ povedal Lipšic.

Dodal, že jednou z podmienok je, že neexistuje nádej, aby bol obžalovaný napravený trestom 25 rokov väzenia. Jedným z kľúčových prvkov pri rozhodovaní je podľa Lipšica v tomto prípade práve znalecké dokazovanie. „Môj osobný názor je, že u viacerých obžalovaných sú splnené podmienky uložené v trestnom zákone na uloženie doživotného trestu,“ dodal Lipšic.

Marček má samostatné konanie

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v prípade vrážd Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej, Petra Molnára a ďalších skutkov pôvodne obžalobu na Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera. Miroslava Marčeka však v pondelok 3. februára vyčlenili na samostatné konanie, keďže pred súdom priznal vinu.

Všetci obžalovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana Kočnera je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok