Irán ukončil spoluprácu s Kyjevom, unikla nahrávka o lietadle

TA3 SITA
3.2.2020 20:52

Irán ukončil spoluprácu s Ukrajinou v prípade vyšetrovania januárového zostrelenia lietadla iránskou raketou. Stalo sa tak po uniknutí nahrávky, ktorá naznačuje, že tamojšie úrady okamžite vedeli, že ukrajinské lietadlo zostrelila pri Teheráne ich raketa, hoci to najprv niekoľko dní popierali.

Ukrajinská televízna stanica 1+1 zverejnila prepis nahrávky, ktorá obsahuje rozhovor v perzštine medzi dispečerom a pilotom, ktorý v čase havárie pristával. Iránsky pilot uviedol, že videl na oblohe svetlo ako z rakety a potom explóziu.

V nedeľňajšej televíznej reportáži potvrdil pravosť nahrávky ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Ukrajincom už viac žiadne dokumenty neposkytneme," oznámil následne šéf iránskeho vyšetrovacieho tímu pre tlačovú agentúru Mehr.

Let PS752 zostrelili 8. januára krátko po vzlietnutí z Medzinárodného letiska imáma Chomejního iránske Revolučné gardy. Zomrelo všetkých 176 ľudí na palube. Irán pôvodne tvrdil, že haváriu lietadla spôsobila technická chyba, neskôr však priznal, že ho omylom zostrelili jeho sily.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok