Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Praktické domáce spotrebiče LG pre rok 2020 sú ešte inteligentnejšie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kto by si myslel, že technologický pokrok nezasiahol aj domáce spotrebiče, veľmi by sa mýlil. Aj tento rok sa na výstave CES v Las Vegas objavilo množstvo inovácií pre domácnosti práve v tomto smere. Napríklad LG prezentovalo svoje inteligentné technológie nielen v práčkach a sušičkách bielizne, ale aj v chladničkách či dokonca v sporákoch. Na návštevníkov však zapôsobila aj ukážka kompletnej automatizovanej robotickej reštaurácie budúcnosti.

Je zrejmé, že bubon v práčkach sa otáča aj niekoľkými tisícami otáčok za minútu. Práve od toho, ako to zvláda motor, závisí potom aj životnosť práčky. Juhokórejskí vývojári preto už niekoľko rokov využívajú technológiou Direct Drive, ktorou je vybavená aj najnovšia, spredu plnená práčka LG ThinQ.

„Bez nutnosti použitia remeňa alebo akéhokoľvek druhu prídavného káblovania sme tak schopní oveľa lepšie kontrolovať pohyby bubna, ako pri iných bežných práčkach,“ vysvetľuje pán Ken Hong, LG Electronics.

No k technológii Direct Drive sa po novom pridružila aj umelá inteligencia, ktorá na základe rozpoznania látky vloženého oblečenia a bielizne, pomáha používateľom s nastavením čo najvhodnejšieho pracieho programu. A práve umelá inteligencia dokáže používateľa odbremeniť aj od ďalšej starosti, ktorá s praním súvisí.

„Má niečo, čo nazývame Easy Dispense. Takže môžete pridať prací prostriedok a zmäkčovač do zásobníka, a práčka, podľa váhy a typu oblečenia, vie presne, koľko má toho použiť v jednom pracom cykle. Nemusíte sa vôbec o nič starať.“

Práčka LG ThinQ disponuje aj technológiou TurboWash 360. Tá využíva 3D trysky, ktoré striekajú prúd vody v štyroch smeroch tak, aby sa dostal na každý kúsok oblečenia. Tým sa juhokórejským vývojárom podarilo skrátiť bežný prací cyklus, šetrí sa energia a navyše sa chráni oblečenie proti poškodeniu. Práčka môže uľahčiť život v domácnosti ešte viac, pretože je dokonca schopná priamo komunikovať so sušičkou bielizne LG ThinQ.

„Povie jej ako má sušiť bielizeň a hoci ju musíte z práčky preložiť sami, už máte pre to automaticky nastavený sušiaci program. Sušička teda vie, ako má automaticky nastaviť bubon a teplotu, presne podľa typu bielizne, ktorú ste do nej vložili, pretože jej to práčka práve povedala.“

Inovácie sa dostali aj do jedného z najpoužívanejších domácich spotrebičov v našich kuchyniach. Reč je samozrejme o chladničke. Nový model kombinovanej chladničky amerického typu LG InstaView Craft Ice v sebe spája užitočnosť so zábavou. Chladnička práve preto dostala do výbavy vstavaný výrobník ľadu, ktorý ako vôbec prvý na svete vytvára ľad v tvare gule. Tá má priemer do piatich centimetrov a topí sa pomalšie ako bežné kocky ľadu v nápoji.

Navyše technológia InstaView umožní používateľom nahliadnuť do vnútra chladničky aj bez toho, aby museli neustále otvárať jej dvierka. V dvierkach je totiž osadený veľký panel z tmavého skla, na ktoré, keď používateľ jednoducho poklepe prstom, tak sa spriehľadní a ukáže mu vložené potraviny vo vnútri spotrebiča.

Táto technológia sa dokonca dostala už aj do najnovšieho kombinovaného sporáka InstaView ThinQ.

„Môžem sa pozrieť dovnútra bez otvorenia dvierok. Stačí ak na ne poklepem a nevypustím tak horúci vzduch von. Môžete tak zapnúť a vypnúť osvetlenie rúry, aj bez nutnosti stláčania tlačidla.“

Teplovzdušná rúra pritom zabezpečí cirkuláciu horúceho vzduchu, aby používateľ nemusel príliš často obracať plech alebo hrniec s pripravovaným jedlom. A prináša aj inovatívnu funkciu v oblasti vyprážania. Vývojári sa ňou chceli vyhnúť tomu, aby bolo jedlo príliš nasiaknuté olejom.

„Je to funkcia vyprážania vzduchom, ktorá používateľovi umožní pripraviť si pokrm s chuťou vyprážaného jedla, no s tou výhodou, že použije len minimum oleja.“

Na výstave CES 2020 predviedlo LG aj svoje riešenie CLOi Table Zone, v podobe simulácie futuristickej robotickej reštaurácie. Roboty pritom zapôsobili na návštevníkov výstavy nielen svojimi prekvapivými kulinárskymi zručnosťami.

„Naša séria robotov CLOi vie prijímať objednávky, uvariť jedlo či kávu a naservírovať ich hosťom, rovnako ako aj poumývať špinavý riad či prijať platbu. Všetko je automatizované. Roboty sú navrhnuté ako podporní asistenti pre zamestnancov reštaurácie,“ uzatvára pán Ken Hong, LG Electronics.

Domáce spotrebiče z dielne juhokórejského výrobcu by tak mohli používateľov opäť o niečo odbremeniť od viacerých povinností, ušetriť im čas a teda aj zlepšiť ich každodenné životy. Za všetkým sú pritom rozvíjajúce sa algoritmy umelej inteligencie, ktoré sú schopné učiť sa zvyklostiam používateľa v priebehu času. Už teraz sa tak môžeme zamýšľať nad tým, čo všetko ešte spotrebiče dokážu v blízkej budúcnosti.