Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG inovuje obrazové technológie vo svojich nových televízoroch

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

4K televízory sa v obývačkách ešte ani poriadne nezohriali a už výrobcovia prichádzajú s televízormi s ešte vyšším rozlíšením. Aj LG tak na technologickom veľtrhu CES 2020 prezentovalo svoje prvé 8K televízory, dokonca v OLED podobe. No juhokórejskí vývojári sa snažili pozornosť návštevníkov upútať aj na ďalšie zaujímavé obrazové technológie. A dokonca sa výrobca pustil aj do sveta automobilov.

Televízory s obrazovým panelom OLED sa vyznačujú tým, že oproti LED panelom nemajú žiadne zadné podsvietenie, ale každý jeden obrazový bod je možné ovládať samostatne. Je to možné vďaka organickým diódam, ktoré môžu svietiť v širokom spektre farieb. Okrem živého podania farieb si technológia prináša aj ďalšiu výhodu.

„Ako sa dá na OLED televízore vidieť, čierne plochy sú mimoriadne tmavé a nie sú sivé. Keď máte zábery so svetlými a tmavými plochami, ich kontrast je oveľa výraznejší ako na LCD televízore,“ vysvetľuje pán Ken Hong, LG Electronics.

Kontrastný obraz z OLED televízorov si budú môcť spotrebitelia vychutnať už aj vo vysokom rozlíšení 8K, s až 32 miliónmi obrazových bodov. K dispozícii budú dva modely, s uhlopriečkami 77 a 88 palcov. Juhokórejský výrobca osviežil aj portfólio 4K OLED televízorov a okrem štandardných veľkostí prináša pre rok 2020 i model s menšou uhlopriečkou 48 palcov. Ten by mal byť vhodným premostením medzi herným monitorom a televízorom.

„Niektorí ľudia ho môžu používať ako televízor alebo ho môžu používať ako OLED monitor s nízkou odozvou, len 13 milisekúnd. Je to vďaka technológii Nvidia G-Sync, ktorá je v našom televízore ako v prvom na svete. Eliminuje blikanie a trhanie obrazu, aby boli hry plynulé a vyzerali dobre s veľmi rýchlym snímkovaním za sekundu.“

Aj o televízory s LCD panelmi je medzi spotrebiteľmi stále veľký záujem. A tak sa jej venuje aj LG, ktorý ju vylepšil známou technológiou NanoCell. Vďaka nej dokážu televízory zobraziť širšie farebné spektrum, v porovnaní s bežnými LCD panelmi. Srdcom najnovších OLED a NanoCell televízorov LG, s rozlíšením 8K a 4K, sa pritom stal nový procesor Alpha 9 už tretej generácie.

„S procesorom Alpha 9, Generácie 3, ktorý sme si sami vyvinuli, je obraz s rýchlym a dynamickým pohybom bez tieňov a nežiaduceho rozmazania, či artefaktov. Jednoducho odozva je naozaj na vysokej úrovni.“

Aj v oblasti podsvietenia LCD panelov sa výrobcovi podarilo posunúť vývoj vpred zaujímavou inováciou.

„S technológiou Mini LED máme oveľa viac zón podsvietenia, pretože LED svetlá sú oveľa menšie. Nedochádza k prekrývaniu svetla. Jednoducho obraz má tmavšie čierne plochy, pretože na ne nevplýva svetlo z okolitých zón. Televízory pritom dosahujú jas až do 4 000 nitov.“

Okrem spotrebiteľov poskytuje LG obrazové panely pre firmy. Ide o veľkoplošné reklamné obrazovky s technológiou Micro LED, ktoré sú pospájané z viacerých modulov. Teraz však týmto modulom, z ktorých je možné vytvoriť takmer akúkoľvek obrazovú plochu, pridal rozlíšenie 8K. Jeden svetelný bod sa tak dostal na rozmer len 50 mikrónov.

Ďalšie inovácie z juhokórejskej dielne sa týkali starostlivosti o víno. Pre milovníkov zlatého moku si tak LG pripravilo inteligentnú domácu vinotéku pre uskladnenie a chladenie až 64och fliaš naraz.

„Disponuje inteligentnou funkciou kontroly teploty pre rôzne druhy vína, takže si môžete pre každú poličku zvlášť nastaviť rôznu teplotu. Tmavé sklo na dvierkach sa jednoduchým poklepaním spriehľadní a vidíte, čo je vo vnútri, aj bez nutnosti otvorenia dvierok.“

Výrobca však tento rok na výstavnej ploche zabŕdol aj do automotive sektoru. Ukázal koncept, ktorý predvádza prepojený automobil budúcnosti.

„Má dve OLED obrazovky na oboch stranách pre zábavu cestujúcich. Má chladničku a má aj Styler. To je náš parný šatník, ktorý počas jazdy vyčistí vaše sako alebo kabát. Vo vnútri vozidla sú rozmiestnené senzory a kamery, ktoré rozpoznajú vašu tvár a porozumejú vášmu hlasu, takže môžete vozidlu zadávať hlasové príkazy,“ dodáva pán Ken Hong, LG Electronics.

LG sa však na podujatí CES 2020 pochválilo aj množstvom pokročilých technológií, navrhnutých pre moderné domácnosti, v oblasti inteligentných domácich spotrebičov. No o nich si povieme viac až nabudúce.