Historická udalosť. Británia vystúpila, už nie je členom Únie

TA3 TASR SITA ČTK
1.2.2020 00:00

Niekoľkokrát odkladaná udalosť, ktorá nemá v dejinách Európskej únie obdobu, prišla. Británia po mnohých peripetiách odišla z európskeho spoločenstva. Udalosti spojené s brexitom sme s vami sledovali online.

Online sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

14:30 Britské denníky v soboru naznačili, že krajina je v súvislosti s brexitom naďalej rozdelená a panuje v nej neistota, aj keď oficiálne vystúpila z EÚ. "Čo ďalej?" pýta sa podobne ako viaceré ďalšie britské médiá stredoľavicový denník i, zatiaľ čo stredopravicový The Daily Telegraph na titulnej strane zdôrazňuje, že britský premiér Boris Johnson "zvyšuje tlak" v súvislosti s rokovaniami o dohode o budúcich vzťahoch s Bruselom.

britain-brexit-39279-a63b1a7f8c974008bdde2b15363c7ca3_ac1100ae-7db8-2ea6.jpg

"Odchádzajte, nebojujte," uviedol probrexitový bulvárny denník The Sun v odkaze na známe protivojnové heslo "Milujte sa, nebojujte". Pripomenul tiež, že premiér Johnson prisľúbil urovnanie trpkých rozporov v otázke brexitu. "Brexit dokončený," hlása hlavný titulok jeho bulvárneho konkurenta, denníka Daily Mail.

Ľavicový The Guardian uviedol, že vystúpenie z EÚ je pre niektorých Britov "Dňom nezávislosti", pre iných však dňom "národného smútku". The Daily Mirror napísal, že Spojené kráľovstvo sa prebudí do budúcnosti mimo EÚ, čo označil za "historický moment". Politických lídrov krajiny však súčasne vyzval: "Teraz vybudujte Britániu, aká nám bola sľúbená..."

12:00 K britskému parlamentu sa dostavili tisíce občanov. Pozrite sa, ako vyzerali oslavy, na ktoré pozýval Nigel Farage.

11:15 Cesta k brexitu bola dlhá a kľukatá. Pozrite si chronológiu najdôležitejších udalostí celého procesu.

10:00 Profesor politológie na univerzite v anglickom Kente Richard Whitman tvrdí, že  ekonomický vplyv brexit bude pre každý štát iný. "V prípade Nemecka, ktoré je významnou exportnou silou už hotových produktov, najmä automobilov, je tu možnosť, že nastane pokles exportu do Británie. Práve tento druh tovaru bude najviac postihnutý ako následok zvýšených bariér v obchodovaní," vysvetlil profesor.

Ďalším znevýhodneným štátom bude podľa analytika Írska republika, najmenej by sa odchod Británie mal dotknúť menších štátov, najmä v strednej Európe.

9:00 Vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie bude navždy zapísané v dejinách ako "veľmi smutný deň", povedal predseda gibraltárskej vlády Fabian Picardo. V historickom referende v roku 2016 hlasovalo 96 percent obyvateľov Gibraltáru za zotrvanie v bloku.

Hospodárstvo Gibraltáru je úzko prepojené s EÚ a Španielskom. Približne 15.000 ľudí, ktorí žijú v Španielsku, pracuje v Gibraltári. Väčšina z nich je občanmi EÚ a tvoria asi polovicu pracovnej sily v Gibraltári. Gibraltár má status Zámorského územia Spojeného kráľovstva. Jeho obyvatelia majú britské občianstvo, ale polostrov si okrem obrany a zahraničných vecí všetky oblasti spravuje samostatne. Po VB z EÚ o členstvo v tomto teraz už 27-člennom bloku automaticky prišiel aj Gibraltár.

8:00 Ktorého britského politika potešil odchod Británie najviac? Pozrite si, čo odkázal Nigel Farage občanom tesne pred oficiálnym brexitom.

7:15 Čo sa v britských uliciach dialo počas noci? Stovky ľudí sa zhromaždili na námestí pred britským parlamentom v londýnskej štvrti Westminster. Prišli tam na podujatie organizované euroskeptickým politikom Nigelom Farageom osláviť oficiálny odchod Británie. Práve Farageovo meno sa na námestí skandovalo najviac. Nasledovali oslavné zvolania na osoby premiéra Borisa Johnsona a amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Vo vetre viali britské zástavy, mnoho ľudí ich aj držalo rozprestreté v rukách. Niektorí z nich mali na kabátoch pripnuté odznaky s textom "Šťastný brexitový deň", ktoré sa po námestí rozdávali.  O pár metrov ďalej, na brehu rieky Temže, sa zhromaždila menšia pro-európska skupina. Prišli sem zapáliť sviečky na počesť britského členstva v Únii.

1:22 USA plánujú naďalej budovať silné vzťahy s Britániou aj po jej vystúpení z Európskej únie. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo to vyhlásil po tom, ako Spojené kráľovstvo v piatok oficiálne vystúpilo z 28-členného bloku. "Teší ma, že Spojené kráľovstvo a EÚ dospeli k dohode o brexite, ktorá ctí vôľu Britov," napísal na Twitteri šéf americkej diplomacie.

1:05 Ekonomický vplyv brexitu na EÚ bude odlišný pre jednotlivých členov, dôjde k zmene rovnováhy medzi malými a veľkými štátmi. Povedal TO profesor politológie na univerzite v anglickom Kente a pravidelný spolupracovník londýnskeho politického inštitútu Chatham House Richard Whitman. "V prípade Nemecka, ktoré je významnou exportnou silou už hotových produktov, najmä automobilov, je tu možnosť, že nastane pokles exportu do Británie. Práve tento druh tovaru bude najviac postihnutý ako následok zvýšených bariér v obchodovaní," vysvetlil profesor.

Ďalším znevýhodneným štátom bude podľa analytika Írska republika, ktorá zmeny v obchodovaní pocíti najmä v "potravinárskom priemysle a v spracúvaní potravín". Dodal taktiež, že ak Británia napokon opustí Úniu bez dohody, práve Írsko bude týmto odchodom postihnuté najviac. Najmenej sa odchod Británie podľa profesora ekonomicky dotkne menších štátov, najmä v strednej Európe. "Zdá sa však, že niektoré z nich sa obávajú toho, čo môže po brexite nastať v oblastiach bezpečnosti a obrany," povedal Whitman.

00:45 Pozrite si špeciálne Štúdio TA3. Historické udalosti okolo brexitu sme s vami sledovali naživo.

00:05 Začalo sa prechodné obdobie, ktoré bude trvať do konca roka 2020.

00:00 Nastal brexit. Veľká Británia s úderom polnoci nášho času oficiálne opustila Európsku úniu, ktorá sa zúžila na 27 členských štátov.

23:30 Britský premiér Boris Johnson sa prihovoril národu.

23:25 Aká je v Londýne atmosféra tesne pred brexitom? V centre diania máme aj náš štáb, situáciu nám opísal redaktor Igor Kmiť.

23:00 Už o hodinu bude mať Európska únia o jedného člena menej. Z európskej dvadsaťosmičky sa odtrhne Veľká Británia.

22:50 Historické udalosti okolo brexitu bude TA3 sledovať naživo. Od 23.00 h vysielame špeciálne štúdio venované odchodu Británie z EÚ. Hosťom bude analytik Nadácie F. A. Hayeka Martin Reguli a v telefonickom spojení budeme aj s naším štábom v Londýne.

21:40 Únia bude mať od piatkovej polnoci oficiálne o jedného člena menej. Z európskej "28" bude "27". Ide vôbec o prvý odchod členského štátu v histórii spoločenstva, ktoré funguje už takmer 70 rokov.

21:10 Počas prechodného obdobia po odchode Veľkej Británie z Európskej únie bude platiť súčasný stav garancie zdravotného zabezpečenia. V súvislosti s brexitom o tom ubezpečuje ministerstvo zdravotníctva. "Do konca roka 2020 teda platí Európsky preukaz zdravotného poistenia a slovenské zdravotné poisťovne a britské poisťovne si navzájom budú preplácať oprávnené náklady na liečbu v štátnych zdravotníckych zariadeniach," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Do skončenia prechodného obdobia budú EÚ a Spojené kráľovstvo hľadať spoločnú reč na uspokojivom trvalom riešení do budúcnosti.

Spojené kráľovstvo vystúpi z EÚ 31. januára o polnoci. Od tohto okamihu nadobudne platnosť dohoda o brexite, pričom Británia už nebude členským štátom EÚ a bude sa považovať za tretiu krajinu. Prechodné obdobie, ktorého cieľom je poskytnúť občanom a podnikom z EÚ aj Británie viac času na prispôsobenie sa novej situácii, má potrvať do 31. decembra 2020.

20:35 Spred sídiel viacerých inštitúcií Európskej únie v Bruseli i Štrasburgu stiahli v piatok britské vlajky. Stalo sa tak len niekoľko hodín pred tým, ako Británia vystúpi z EÚ. Najskôr zvesili britskú vlajku spred budovy Európskej rady v Bruseli, v ktorej sa konajú summity EÚ. To isté sa následne stalo aj pred budovami Európskeho parlamentu v Bruseli a Štrasburgu a tiež pred sídlom Európskej komisie v Bruseli. Britská vlajka na týchto miestach visela 47 rokov, od svojho vstupu do Únie, teraz ju nahradili vlajkou EÚ.

belgium-britain-brexit-58779-3f828ff2c2214880adbec243bcb608c4_ac1100ae-81fd-f862.jpg

20:15 Brexit je pre Európsku úniu "historickým varovaním", z ktorého je potrebné sa poučiť. Niekoľko hodín pred odchodom Spojeného kráľovstva z Únie to vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Odchod (Spojeného kráľovstva) je šok. Je to historické varovanie, ktoré si my všetci v Európe musíme uvedomiť a uvažovať nad ním," povedal Macron v krátkom televíznom príhovore.

Pre neschopnosť zreformovať svoje vlastné fungovanie sa z EÚ podľa Macrona stal "obetný baránok", na ktorého je možné zhadzovať vinu za rôzne negatívne javy. Pripomenul, že aj Britov presvedčili k odchodu z EÚ rôzne "lži, zveličovania a zjednodušené tvrdenia".

Francúzsky prezident však zároveň vyjadril presvedčenie, že odpoveďou na súčasnú situáciu je posilnenie európskej integrácie. "Potrebujeme viac Európy," zdôraznil Macron, podľa ktorého sa ale musí celý európsky projekt sprehľadniť a stať sa relevantnejším pre vlastných občanov.

19:10 Boris Johnson svojmu kabinentu povedal, že sa vláda po odchode Británie z EÚ okamžite zameria na rovnosť príležitostí v Spojenom kráľovstve, a zároveň bude slobodne vyjednávať nové obchodné dohody. "Predseda vlády začal tým, že dnes začíname novú kapitolu britského príbehu, obraciame stránku o rozdelení za posledné tri roky a pol a ideme plnou parou vpred, aby sme spojili národ a vylepšili príležitosti pre všetkých," uviedla kancelária premiéra. O 23.00 nášho času by mal Johnson vystúpiť s prejavom k britskému národu.

18:45 Vystúpenie Británie z EÚ je podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej hlbokým zlomom pre Európu. Verí však, že vzájomné vzťahy budú naďalej úzke. "Je to hlboký zlom pre nás všetkých 27 členských štátov," podotkla šéfka nemeckej vlády. Pripomenila, že Británia bola súčasťou európskeho spoločenstva 47 rokov. "Nemecko chce ale zostať blízkym partnerom a priateľom Británie, pretože nás spájajú spoločné hodnoty," zopakovala svoj dlhodobý postoj.

18:20 Podpredseda parlamentného zahraničného výboru Jaroslav Paška dúfa v dobré a vyvážené dohody, ktoré zbytočne neskomplikujú súžitie občanov Spojeného kráľovstva s občanmi členských štátov EÚ. Podľa Pašku sa dá skonštatovať, že EÚ stratila na význame či prestíži a od 1. februára bude slabšia.

SR dnes nemá veľa možností individuálne formovať nadchádzajúce vzťahy k Spojenému kráľovstvu, myslí si Paška. "Svojich kompetencií priamo a samostatne komunikovať pri tvorbe základných dohôd sa v zmysle požiadavky ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka zriekla a odovzdala ich do rúk vyjednávacieho tímu EÚ," skonštatoval.

Predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha zase v brexite vidí napríklad možnosť Slovenska zabojovať o britských investorov. Oceňuje tiež, že sa EÚ a Británia rozišli v dobrom.

18:00 Podľa predsedníčky Zahraničného výboru NR SR Kataríny Cséfalvayovej je potrebné sa v EÚ zomknúť a zorganizovať, aby strata Spojeného kráľovstva oslabila Európu čo najmenej. Cséfalvayová aj podpredseda európskeho výboru Martin Klus sa zhodujú, že teraz nastáva zložitejšie obdobie brexitu, v ktorom sa budú dohadovať podmienky našich budúcich vzťahov. "Potrebujeme vyrokovanie čo najlepších podmienok pre našich takmer stotisíc občanov, ktorí v Spojenom kráľovstve žijú a pracujú," skonštatovala Cséfalvayová.

17:40 "Z pohľadu Slovenska bude dôležité nastaviť budúce vzťahy tak, aby sa možnosti slovenských firiem podnikať v Británii nielen uchovali, ale aj rozšírili. To isté platí pre vývoz tovaru zo Slovenska do Británie," poznamenal Tomáš Valášek z mimoparlamentnej strany Za ľudí s tým, že rokovaniam treba venovať maximálnu pozornosť. Pre slovenskú ekonomiku s vysokým podielom exportu v hospodárskom raste bude preto dôležitá dobrá obchodná zmluva.

Slovensko by podľa neho malo zároveň v začínajúcich rokovaniach o nových vzťahoch zaistiť, aby na brexit nedoplatili Slováci vo Veľkej Británii. Do konca roka síce platí, že školné pre občanov členských krajín EÚ ostáva na rovnakej úrovni, následne však bude možné jeho zvýšenie či zavedenie študentských víz. Podľa Valášeka je preto, okrem iného, dôležité investovať do zvyšovania kvality slovenských vysokých škôl, "aby študenti nemuseli odchádzať študovať do zahraničia zo zúfalstva."

Pripúšťa, že časť študentov bude aj napriek tomu vždy chcieť ísť na školy do Veľkej Británie. "Vláda musí zabojovať nielen o to, aby ostali príležitosti vo Veľkej Británii naďalej otvorené, ale zlepšiť školstvo doma natoľko, aby sa podarilo prilákať viac britských študentov k nám. Vzdelanie a veda by nemali poznať hranice," poznamenal Valášek.

16:55 Londýnsky starosta Sadiq Khan je "zdrvený" z nadchádzajúceho odchodu Británie z Európskej únie. Občanov krajín EÚ žijúcich v Londýne by rád uistil, že zostávajú váženými priateľmi a členmi jednej rodiny. "Patrím ku generácii, ktorá vníma našich európskych susedov ako priateľov a spojencov," uviedol londýnsky starosta len niekoľko hodín pred brexitom. "Predošlé generácie na nich hľadeli s podozrením... Dôležitou vecou, ktorú som odhodlaný zabezpečiť, je, že aj v budúcnosti budeme k našim priateľom z EÚ naďalej otvoreným, pluralitným a prívetivým mestom," dodal.

Khan dlhodobo tvrdí, že Británii by bolo lepšie, ak by zostala v EÚ. Povedal, že je hrdý na to, že Londýnčania v referende o brexite z júna 2016 drvivou väčšinou podporili zotrvanie v Únii. Starosta Khan tiež odmietol špekulácie, že by sa Londýn po brexite mohol stať daňovým rajom.

16:20 Británia si musí udržať dobré vzťahy s Európskou úniou. Povedal to podľa BBC líder labouristov Jeremy Corbyn, ktorý varoval, aby sa Londýn jednostranne neupínal k dohode o voľnom obchode so Spojenými štátmi. Miesto Británie vo svete sa zmení, otázkou je, akým smerom sa vydá, povedal Corbyn.

14:00 V najbližších jedenástich mesiacoch sa pre Slovákov nič nezmení, kľúčové bude nastavenie vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Povedal to premiér Peter Pellegrini po stretnutí s veľvyslancom Spojeného kráľovstva Andrewom Grantom.

„Občanov Slovenska chcem uistiť, že hoci nás brexit mrzí, od zajtra sa pre nich na následujúcich 11 mesiacov nič nemení a nič sa nemení ani pre podnikateľov, ktorí niečo vyvážajú do Spojeného kráľovstva. Najbližších 11 mesiacov platia nulové tarify, nulové obmedzenia,” zdôraznil premiér. Zároveň vyzval Slovákov žijúcich v Británii, aby sa zaregistrovali na stránkach britského ministerstva vnútra, pretože vtedy budú mať záruku toho, že na nich bude nahliadané ako na občanov EÚ. Podľa Pellegriniho je dôležité, aby si EÚ zachovala dobré vzťahy s Britániou aj v oblasti bezpečnostnej spolupráce. Týka sa to najmä boja proti terorizmu či kriminalite. „Dôležité je, aby si naše tajné služby vymieňali informácie spravodajského charakteru,” vysvetlil. Za kľúčové označil uzavretie obchodnej dohody, ktorá zabráni tomu, aby nastala takmer rovnaká situácia ako v prípade brexitu bez dohody. „Verím, že tak ako sme boli schopní uzavrieť dohodu o vystúpení Veľkej Británie, tak budeme schopní uzavrieť dohodu o našich ďalších vzťahoch,” dodal premiér.

13:35 Hnutie OĽANO považuje deň odchodu Veľkej Británie za deň, v ktorom si musia všetci slovenskí demokrati uvedomiť, že historický úspech, ktorým bolo naše vymanenie sa spod sovietskej okupácie a prijatie Slovenskej republiky do Európskej únie môže byť ohrozené, alebo dokonca zvrátené. Aj u nás existujú politické sily, snažiace sa oddeliť SR od EÚ. Poslanec Ján Budaj v tejto súvislosti upozorňuje, že v prípade Slovenska by oddelenie od EÚ malo oveľa negatívnejšie dôsledky, než Brexit na Veľkú Britániu.

13:30 Finančná správa pripravila pre občanov a podnikateľskú verejnosť informácie, akým spôsobom ovplyvní brexit dovoz či objednávky tovarov. Bez kontrol na hraničných priechodoch bude možné dovážať a vyvážať tovar zo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska do krajín EÚ aj od 1. februára 2020. Zatiaľ sa nič nemení ani pre občanov, ktorí si objednajú alebo dovezú tovar zo Spojeného kráľovstva. Prechodné obdobie bude trvať do konca roku 2020.

13:05 Pre EÚ je dôležité, aby nepálila mosty, uviedlo opozičné hnutie Sme rodina. Napriek tomu, že britské členstvo bolo vždy špecifické, spoločná reč sa vždy našla a táto špecifickosť vo vzťahoch s EÚ sa paradoxne nemení. Proces, ktorý naštartoval referendum o brexite, by sa podľa hnutia nebol spustil, ak by Nemecko v roku 2015 nepozvalo migrantov do Európy. "Merkelovej počínanie totiž nahnalo vietor do plachiet tvrdým zástancom brexitu. Keby sa EÚ bola k migračnej kríze postavila zodpovednejšie, je možné, že dnes by sme sa v tejto situácii neocitli," načrtlo hnutie.

13:00 Dlho očakávaný brexit sa dotkne nielen Veľkej Británie, ale aj okolitých oblastí, s ktorými má Spojené kráľovstvo obchodné vzťahy. Jednou z nich je aj francúzske prístavné mestečko Calais. Jeho obyvatelia sa obávajú ekonomického úpadku.

12:00 Odchod Veľkej Británie z EÚ nie je dobrou správou pre Slovensko a jeho občanov. Pozitívne však je, že sa končí éra jeho neustáleho odkladania, ktorá všetkých len znechucovala a nič nepriniesla. V reakcii na piatkový brexit to uviedla opozičná SaS. Martin Klus si myslí, že v tejto chvíli už musíme vnímať brexit ako výzvu. Upozornil, že budúca vláda bude musieť prijať zodpovednosť za riešenie otázok týkajúcich sa desaťtisícov Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii, ale aj za ekonomické záujmy Slovenska. Rokovania o budúcich vzťahoch podľa neho nebudú jednoduché. "Pochybujem, že sa skončia do konca roka 2020, ako je to naplánované," poznamenal.

11:05 Čo sa zmení vo chvíli, keď Británia vystúpi z Európskej únie? Prinášame krátky sumár zmien, ktoré súvisia s takzvaným prechodným obdobím, ktoré sa začne prvého februára.

10:00 Británia bola pre EÚ prínosom a jej odchodom Európania strácajú, je to však pre nich nový začiatok. Len spoločne dokážu krajiny EÚ čeliť veľkým klimatickým, obchodným a geopolitickým výzvam. V spoločnom texte to dnes uviedli líderi EÚ Ursula von der Leyenová, Charles Michel a David Sassoli.

9:00 Analytička britského think tanku UK in a Changing Europe Jill Rutterová si myslí, že úplná izolácia Británie na medzinárodnom poli po brexite nehrozí. Británia bude naďalej "významným hráčom" ako člen zoskupenia najrozvinutejších krajín G7, najväčších ekonomík sveta G20 či obrannej aliancie NATO. "Aj keď už nebude členom Únie, britská vláda vraví, že si želá vzťah s EÚ založený na priateľstve a spolupráci. Existuje veľa sfér, v ktorých bude chcieť krajina postupovať v súlade s Úniou," vyjadrila sa analytička.

8:20 Najvýznamnejším dôvodom, ktorý Slovákov odrádza od návratu zo zahraničia, sú nízke mzdy v pomere k životným nákladom. Druhým významným dôvodom je podľa prieskumu spoločensko-politická na Slovensku. Ďalej respondenti identifikovali dôvody ako lepší sociálny systém v cieľovej krajine či nedostatok pracovných príležitostí v regióne, z ktorého pochádzajú. Vyplýva to z prieskumu realizovaného v Londýne a Dubline, o ktorom informovala Americká obchodná komora v SR a IT Asociácia Slovenska.

6:45 "Nadchádzajúci odchod Británie z EÚ je začiatkom novej etapy v živote všetkých Britov, ktorá by sa mala vyznačovať zjednotením a obnovou," uviedol britský premiér Boris Johnson vo vyhlásení, ktoré zverejnil úrad britského premiéra.  "Nie je to koniec, je to zrod novej éry, v ktorej už neakceptujeme, že vaše životné šance, životné šance vašej rodiny, by mali závisieť od toho, kde ste vyrastali," píše sa vo vyhlásení.

06:20 Brexit nastane presne o polnoci. Británia Európu opustí po 47 rokoch.

06:10 Po brexite by pre občanov EÚ prichádzajúcich do Británie mali platiť rovnaké pravidlá ako pre tých z krajín mimo Únie. Zatiaľ však nič nie je isté a o budúcnosti migračnej politiky by sa malo rozhodnúť v najbližších mesiacoch. Povedal to analytik britského think tanku Institute for the Government Joseph Owen. 

Podľa analytika je pravdepodobné, že britský premiér Boris Johnson presadí svoj sľub nového migračného systému na základe udeľovania bodov, či už za vysokoškolské vzdelanie, alebo pokročilú znalosť angličtiny. Inšpiroval sa Austráliou, no podľa Owena môže niektoré aspekty pomeniť.

06:05 Stále hrozí, že Spojené kráľovstvo príde o Škótov. Poslanci škótskeho parlamentu odhlasovali právo na konanie druhého referenda o nezávislosti. Odsúhlasili tiež to, že aj po brexite môže pred vchodom do parlamentu viať vlajka Európskej únie.

06:00 Sú ľudia, ktorých odchod Británie poteší. Jedným z nich je Miriam Lexmann z KDH, ktorú vo voľbách zvolili za europoslankyňu, ale vytiahla si "Čierneho Petra" a musela čakať na odchod Britov z EÚ. Europoslankyňou sa stane úderom polnoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok