Odchod je už istý. Európsky parlament schválil dohodu o brexite

TA3 TASR
29.1.2020 19:06

Poslanci Európskeho parlamentu v stredu večer schválili pomerom hlasov 621 ku 49 dohodu o brexite, ktorá k 31. januáru o polnoci umožní riadený odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie a tiež z Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu. Europarlament bol poslednou inštitúciou, ktorá sa musela k dohode vyjadriť.

Zo 683 prítomných poslancov sa 13 zdržalo hlasovania. Dohoda o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie podlieha na základe článku 50 Zmluvy o EÚ schváleniu Európskym parlamentom, a to jednoduchou väčšinou. Hlasovaniu predchádzala rozprava, v ktorej okrem zástupcov politických skupín v EP vystúpili aj predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel, podpredseda EK Maroš Šefčovič a hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

Schválenie dohody o brexite znamená definitívne potvrdenie skutočnosti, že v noci z piatka na sobotu sa ukončí 47-ročné členstvo Británie v EÚ. Zákonodarný zbor EÚ príde o 73 britských europoslancov a počet jeho kresiel sa zníži zo súčasných 751 na 705. Predseda EP David Sassoli využil tento moment a poďakoval britským europoslancom za spoluprácu v európskych inštitúciách.

Von der Leyenová vo svojom vystúpení povedala, že Únia uvažuje o dohode o voľnom obchode s "nulovými colnými sadzbami a nulovými kvótami" a upozornila Londýn, že zvyšok EÚ nesmie byť vystavený nekalej hospodárskej súťaži. Brusel bude podľa jej slov "ostražitý" aj pokiaľ ide o realizáciu rozvodovej dohody na citlivej írsko-severoírskej hranici. "Žiadne partnerstvo nezabezpečí výhody plynúce z členstva v Európskej únii," konštatovala šéfka eurokomisie. Britskí europoslanci ešte majú možnosť zúčastniť sa vo štvrtok na záverečnom januárovom zasadnutí EP, potom však musia definitívne uvoľniť svoje kancelárie.

Britskí europoslanci a lídri politických skupín sa po hlasovaní v pléne EP odobrali do sály Yehudiho Menuhina na rozlúčkovú ceremóniu, v rámci ktorej šéfovia britských delegácií v jednotlivých politických frakciách, ako aj lídri poslaneckých klubov dostali možnosť prihovoriť sa svojim odchádzajúcim kolegom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok