Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrický surf Neptun X kĺže nad hladinou rýchlosťou až 45 km / h

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ako sa vyvíjajú elektrické pohonné systémy, postupne sa stávajú bežnejšie aj takzvané hydrofoil plavidlá vybavené nosným krídlom, ktoré pri vyššej rýchlosti vztlakom zdvihne plavidlo nad vodnú hladinu. Najnovším prírastkom je surf Neptun X, na ktorom sa môžete preháňať až 80 minút nad vodnou hladinou, a to rýchlosťou až 45 km / h.

Elektrický hydrofoil surf Neptun X od čínskej spoločnosti eFoilFly je pomerne jednoduché plavidlo, ktoré je vyrobené z uhlíkových vlákien s pridanými sklenenými vláknami. Surf má EPS penové a živicové časti, ktoré udržiavajú povrch chladný na dotyk aj keď je surf vystavený žiarivému slnku. Samotná doska je dlhá 1,68 metra a má šírku 1,1 metra. Je v nej integrovaná vyberateľná batéria a pod ňu sa montuje odnímateľné krídlo z uhlíkových vlákien, ktoré meria na výšku 80 centimetrov.

Elektrický hydrofoil surf Neptun X.

K tomuto krídlu je pripevnený 48-voltový elektrický motor s menovitým výkonom 3 kW, ktorý v najvyššej záťaži dosahuje výkon až 12 kW. Chránená pohonná vrtuľa sa otáča rýchlosťou 6 500 otáčok za minútu. Používateľ sa na vode postaví na dosku surfu, stlačí spúšť na diaľkovom ovládači v tvare pištole a surf začne zrýchľovať. S narastajúcou rýchlosťou začne surf stúpať nad vodnú hladinu, ktorú doslova reže svojim krídlovým pohonom v maximálnej rýchlosti až 45 km / h.

Elektrický hydrofoil surf Neptun X.

Ako náhle je surf nad vodnou hladinou, je len veľmi malý odpor, ktorý ho spomaľuje a tak má používateľ pocit ľahkej a kĺzavej plavby nad vodnou hladinou. Surf je pritom schopný prepravovať používateľa s hmotnosťou až do 130 kilogramov. O prísun energie pre až 80 minútovú plavbu sa postará 2,3 kWh batéria Samsung, ktorá sa do plnej kapacity nabije za dve hodiny.

No táto forma zábavy nie je lacná. Cena základnej zostavy elektrického hydrofoil surfu Neptun X je 12 000 euro, takže si ho skôr bude môcť bežný človek užiť, ak si ho niekde v blízkej budúcnosti prenajme. Rozhodne však ide o pútavý a adrenalínový spôsob jazdy na vodnej hladine.

Elektrický hydrofoil surf Neptun X.