Premiér varuje kamionistov pred sankciami, dostali férovú ponuku

TA3 TASR
28.1.2020 12:31

Kamionisti pritvrdili a opäť zablokovali hraničné priechody, tentoraz z oboch strán. Peter Pellegrini uviedol, že nerozumie ich ultimatívnemu správaniu zástupcov Únie autodopravcov Slovenska, ktorí si kladú podmienky bez ochoty dosiahnuť kompromis. Ponuka, ktorú dostali, je podľa premiéra férová.

Apeluje na dodržanie zákona

"Nevidím žiadny relevantný dôvod, aby dnes zástupcovia UNAS museli opäť blokovať hraničné priechody. Nič dramatické sa nedeje," uviedol v reakcii na obnovenie štrajku na viacerých miestach. Pripomenul návrhy zo strany ministerstva dopravy a financií, ktoré predložili po rokovaniach s autodopravcami a súhlasilo s nimi najväčšie združenie v sektore Česmad. "Myslím si, že poskytnutie zliav z mýta v objeme 8 miliónov eur a úľavy na dani z motorových vozidiel v objeme 33 miliónov eur je veľmi férová ponuka, ktorá výrazne zlepší postavenie slovenských autodopravcov," podčiarkol Pellegrini.

V súvislosti s aktivitami UNAS upozornil, že štát bude postupovať v zmysle platných predpisov. "Nikto im nebude brániť vyjadriť postoj, ale chcem ich vyzvať, aby neobmedzovali bezpečnosť cestnej premávky a riadili sa striktne zákonom o štrajku a zákonom o verejnom zhromažďovaní. V opačnom prípade sa vystavujú riziku, že porušujú zákon a budú musieť byť za to primerane sankcionovaní," dodal Pellegrini.

Blokované hraničné priechody - Kúty, Drietoma, Lysá pod Makytou, Makov, Svrčinovec, Trstená, Svidník, Čunovo, Medveďov, Šahy, Slovenské Ďarmoty, Milhosť, Slovenské Nové Mesto a Vyšné Nemecké.

Spoluprácu s Česmad ukončili

UNAS od 8.00 h organizuje protestné zhromaždenia na cestných hraničných priechodoch Slovenska. Neplánuje pritom obmedziť osobnú dopravu a dopravcovia v prípade potreby okamžite vytvoria zákonnú "záchranársku uličku".

Únia očakávala od ministerstva dopravy do pondelka 16.00 h odpoveď na ich návrhy zliav na mýte a od rezortu financií spracovanie predloženého návrhu na zmenu dane z motorových vozidiel. UNAS sa zároveň na mimoriadnom zasadnutí valného zhromaždenia rozhodla ukončiť akúkoľvek spoluprácu so Združením cestných dopravcov SR Česmad Slovakia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok