Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ultra tenké flexibilné dotykové obrazovky sa dajú tlačiť ako noviny

Ultra tenké flexibilné dotykové obrazovky sa dajú tlačiť ako noviny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Austrálski vedci vyvinuli nový typ elektronického materiálu, ktorý reaguje na dotyk a predstavuje iba zlomok hrúbky súčasných obrazoviek v smartfónocch. Materiál by si mohol nájsť uplatnenie v mobilných zariadeniach budúcej generácie a vďaka svojej neuveriteľnej štíhlosti a flexibilite by sa dali obrazovky z neho vyrábať podobne ako tlačené noviny.

Technológia pochádza od výskumníkov z univerzity RMIT, ktorí začali s materiálom, ktorý sa bežne používa v dnešných mobilných dotykových obrazovkách, nazývaný ako oxid india a cínu. Tento priehľadný materiál je vysoko vodivý, no má svoje nedostatky. Predovšetkým je veľmi krehký, takže sa mu tím výskumníkov snažil dať väčšiu pružnosť tým, že značne zmenšili jeho hrúbku. Nová verzia je mimoriadne tenká a flexibilná, pričom podľa vedcov sa dotykové obrazovky z nového materiálu dajú vyrábať lacnejšie a efektívnejšie ako tie súčasné.

Podarilo sa to dosiahnuť pomocou procesu nazývaného ako tlačenie tekutým kovom. Proces zahŕňa zahrievanie zliatiny india a cínu na 200 ° C, aby sa z nej stala kvapalina. Tá je potom rolovaná cez povrch, podobne ako keď sa tlačia noviny, aby sa z nej vytvorili nano-tenké pláty. Tieto takmer dvojrozmerné fólie sú vyrobené z rovnakých chemikálií ako bežný oxid india a cínu, no vo vnútri majú odlišnú kryštálovú štruktúru, ktorá im poskytuje niektoré jedinečné schopnosti.

Ultra tenká flexibilná dotyková obrazovka.

Zatiaľ čo úplná flexibilita je hlavným rysom materiálu, je tiež transparentnejší a absorbuje len 0,7 percenta svetla, ktoré naň dopadá, v porovnaní s 5 až 10 percentami absorbovanými štandardným vodivým sklom. Podľa vedcov by mohol mobilný telefón s dotykovou obrazovkou z tohto materiálu spotrebovať menej energie a výdrž batérie ba sa mohla predĺžiť až približne o 10 percent.

Tím v súčasnej dobe vytvoril z tohto materiálu funkčný dotykový displej pre smartfón, no táto technológia by sa mohla rozšíriť aj do ďalších oblastí, ako sú LED obrazovky, pokročilé dotykové displeje, solárne články či inteligentné okná. Vedci skúmajú komerčné príležitosti pre svoju technológiu s nádejou, že priláka spolupracovníkov z priemyslu, ktorí ju pomôžu čoskoro dostať na trh.