Potvrdili, že lietadlo patrilo USA. K zostreleniu sa prihlásil Taliban

TA3 TASR SITA
27.1.2020 17:41

Spojené štáty v pondelok potvrdili, že lietadlo, ktoré sa predtým zrútilo v Afganistane patrilo americkým vzdušným silám. Informoval o tom denník Stars and Stripes. Následne sa k údajnému zostreleniu prihlásilo militantné hnutie Taliban. USA však uviedli, že lietadlo pravdepodobne zostrelené nebolo.

Náčelník generálneho štábu amerického vojenského letectva generál David Goldfein uviedol, že išlo o americké prieskumné lietadlo typu Bombardier E-11A. "Zdá sa, že sme stratili lietadlo. O osude posádky nič nevieme," povedal Goldfein na tlačovej konferencii vo Washingtone. K zodpovednosti za jeho zostrelenie sa následne prihlásilo afganské militantné hnutie Taliban. USA však uviedli, že lietadlo pravdepodobne zostrelené nebolo.

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid neposkytol podrobnejšie informácie o tom, ako vraj bojovníci lietadlo zostrelili. Medzi členmi posádky lietadla podľa neho boli aj vysokopostavení pracovníci tajných služieb. Príslušníci americkej armády a ani NATO sa k zrúteniu lietadla ani k tvrdeniam Talibanu zatiaľ konkrétnejšie nevyjadrili. Pentagón uviedol, že správy o leteckej havárii, ku ktorej došlo v oblasti kontrolovanej Talibanom, vyšetruje.

Lietadlo sa zrútilo približne o 13.10. h miestneho času (09.30 h SEČ) v provincii Ghazní zhruba 130 kilometrov juhozápadne od afganskej metropoly Kábul.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok