Danko sa stretol so šéfom portugalského parlamentu, vyzdvihol odvahu

TA3 TASR
27.1.2020 16:26

Slovensko by sa podobne ako Portugalsko nemalo báť ísť do veľkých infraštruktúrnych projektov. Vyhlásil to predseda NR SR Andrej Danko po pondelkovom stretnutí s predsedom Republikového zhromaždenia Portugalska Eduardom Ferrom Rodriguesom v Lisabone.

Danko sa v priestoroch portugalského parlamentu stretol aj s poslancami, viacerí podľa neho vyzdvihli Slovensko ako príklad ekonomického rozvoja. "Chcem povedať a vyzvať všetkých doma, aby neboli tragédi pri hodnotení Slovenska a ekonomiky," skomentoval stretnutie Danko.

Zároveň pripomenul "odvahu" Portugalska zobrať si v roku 2011 pôžičku v objeme 78 miliárd eur na financovanie výstavby diaľnic. "Ak hovorím na Slovensku o siedmich miliardách (eur), doma sa mi mnohí za to smejú,"uviedol Danko a poukázal, že portugalské štátne pôžičky spred deviatich rokov v krajine zlepšili infraštruktúru aj kvalitu života. "Myslím si, že musíme aj my doma nabrať odvahu po vzore Portugalska a nebáť sa ísť do veľkých infraštruktúrnych projektov," zdôraznil.

Danko pripustil, že Portugalsko čelí viacerým výzvam, medzi najvýznamnejšie patrí zadlženosť štátu, ktorá dosahuje až 125 percent HDP. Pre Slovensko by však podľa neho mohlo byť "prirodzeným spojencom a príkladom v oblasti cestovného ruchu a iných dimenzií".

Predseda NR SR sa poďakoval Portugalsku za podporu v procese pridruženia sa Slovenska k Schengenskému priestoru a pri predsedníctve v Rade EÚ v roku 2016. SR bude podobne nápomocná Portugalsku pri jeho predsedníctve v Európskej únii v prvej polovici budúceho roka, prisľúbil. "Čakajú nás nové témy, ako digitalizácia, oblasť digitálnej dane, zelené výzvy," dodal Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok