Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vakcína proti chrípke v tabletke je rovnako účinná ako v injekcii

Vakcína proti chrípke v tabletke je rovnako účinná ako v injekcii
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zverejnené výsledky druhej fázy klinických testov na ľuďoch preukázali pôsobivú účinnosť orálnej formy vakcíny proti chrípke. Štúdia porovnávala podávanie vakcíny vo forme tabletky s najbežnejšie používanou injekčnou vakcínou proti chrípke a bolo zistené, že je tabletka rovnako bezpečná a účinná ako jej náprotivok.

Imunita je nevyhnutná na spomalenie šírenia infekčných chorôb v komunite. Čím viac ľudí môže byť očkovaných, tým lepšie. Jednou z vedeckých prekážok pri zaistení očkovania veľkého počtu ľudí je však nedostatok účinných foriem orálneho očkovania. Väčšina súčasných očkovaní je preto založených na injekciách. Vakcíny na báze tabliet by boli určite lacnejšie na výrobu a podstatne ľahšie by sa dali podávať, no metódy orálneho podávania sa ukázali byť náročné, predovšetkým kvôli agresívnemu prostrediu v našom gastrointestinálnom trakte (tráviaci systém).

Biotechnologická spoločnosť Vaxart však pracuje už niekoľko rokov na orálnej vakcinácii. Jej posledný vývojový míľnik prichádza v pôsobivej štúdii druhej fázy klinických testov, v ktorej sa preukázala účinnosť orálnej vakcíny proti chrípke. Počas štúdie bolo náhodne vybraných 179 zdravých dospelých. Všetci pacienti dostali buď dávku experimentálnej orálnej vakcíny, injekciu s Fluzone (najčastejšie používaná vakcína proti chrípke) alebo placebo látku. Po približne 90 dňoch boli všetci testovaní jedinci intranazálne infikovaní vírusom chrípky.

Okrem toho, že sa nevyskytli žiadne vážne nepriaznivé účinky, sa orálna vakcína ukázala byť dokonca o niečo účinnejšia ako súčasná injekčná vakcína. Skupina orálnej vakcíny preukázala v porovnaní s placebom 39 percentné zníženie príznakov klinických ochorení a 47 percentné zníženie miery infekcie. Tieto výsledky boli o niečo lepšie ako v prípade očkovania injekciou, kedy sa preukázalo len 27 percentné zníženie klinického ochorenia a 43 percentné zníženie miery infekcie.

Predtým, ako sa perorálna vakcína proti chrípke dostane na trh, je potrebných ešte niekoľko rokov práce a súčasná štúdia testovala iba jeden kmeň chrípky. Väčšina ročných očkovaní proti chrípke obsahuje tri alebo štyri z najrozšírenejších virulentnejších kmeňov, takže v budúcich štúdiách sa bude musieť preskúmať, či toto perorálne podávanie funguje s trivalentnými alebo kvadrivalentnými verziami. Spoločnosť Vaxart sa vyjadrila, že ak sa platforma jej orálnej vakcíny proti chrípke ukáže ako úplne účinná, mohla by byť začlenená do rôznych imunizačných stratégií, najmä „pre mukózne patogény, ako sú chrípka, norovírus, RSV, ako aj koronavírusy, ako sú SARS, MERS a vírus, ktorý sa nedávno objavil v Číne.“

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).