Pre vtáčiu chrípku v Bojniciach utratili desiatky kusov vtáctva

TA3 TASR
27.1.2020 11:55

V Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach museli pre výskyt vtáčej chrípky doposiaľ utratiť 41 kusov vtáctva. Uviedol to ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Vykazovali rôzne odchýlky

V zoo utratili zvieratá, ktoré boli držané v skupine s uhynutými alebo vykazovali rôzne odchýlky normálneho správania a zdravotného stavu. K nedeli 26. januára sa v zoo nachádzalo 158 druhov vtáctva s celkovým počtom 493 kusov. Pravdepodobným zdrojom nákazy je podľa veterinárov voľne žijúce vtáctvo.

Bojnická zoologická záhrada je až do zrušenia opatrení vydaných Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou v Prievidzi uzatvorená pre verejnosť. "Opatrenia vydané RVPS Prievidza majú zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy a okrem iného zahŕňajú okamžité usmrtenie všetkých vtákov s klinickými príznakmi ochorenia či bezpečný spôsob likvidácie kadáverov prostredníctvom kafilerického zariadenia," informovala ŠVPS na svojom webe.

Chovatelia tiež musia zabezpečiť vykonanie predbežného čistenia a dezinfekcie areálu, biologickú bezpečnosť chovov vtákov chovaných v zajatí, osobnú hygienu, vtáky napájať len pitnou vodou. RVPS Prievidza tiež nariadila používanie osobných ochranných pomôcok pri manipulácii s hydinou, nenapájať vtáky vodou zo zásobníkov povrchových vôd prístupných voľne žijúcemu vtáctvu, používať účinné dezinfekčné prostriedky pri vstupoch a výstupoch z každého oddeleného chovného priestoru, v ktorom sú chované vnímavé zvieratá – vtáctvo a tiež pri vstupe do areálu.

U kačice a lyžičiara

RVPS taktiež nariadila opatrenia zamerané na tlmenie choroby, jej kontrolu a zabránenie šírenia nákazy v ochrannom pásme s polomerom troch kilometrov okolo ohniska a v pásme pozorovania s polomerom desať kilometrov okolo ohniska.

Výskyt vtáčej chrípky potvrdili v Národnej zoo v Bojniciach v sobotu 25. janára, a to u kačice striebristej a lyžičiara bieleho. Areál uzatvorili ešte v piatok 24. januára. Bojnická zoo deklarovala, že situáciu s týmto vážnym ochorením nepodcenila. Hneď, ako sa objavil prvý potvrdený prípad vtáčej chrípky na Slovensku v Zbehoch, prijala opatrenia. Ďalšie vykonala po potvrdenom výskyte vo svojom areáli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok