Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rolls-Royce chce v Británii postaviť 15 mini jadrových reaktorov

Rolls-Royce chce v Británii postaviť 15 mini jadrových reaktorov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Rolls-Royce oznámila, že v Británii plánuje postaviť, nainštalovať a prevádzkovať až 15 malých jadrových reaktorov. Tieto modulárne jadrové reaktory sa pritom dajú prevážať na miesto montáže prostredníctvom bežných nákladnými automobilmi.

Podľa Svetovej jadrovej asociácie je v prevádzke 448 civilných reaktorov a ďalších 53 je vo výstavbe. Takmer všetky sa však stavajú vo východnej Európe a Ázii, pričom samotná Čína stavia viac jadrových reaktorov ako celý západný svet. Dôvodom je to, že v Európe alebo v Severnej Amerike čelia jadrové elektrárne silnej environmentálnej opozícii, no aj vysoké náklady na výstavbu. V energetickom priemysle tak v súčasnosti dominuje lacný zemný plyn.

Jedným z technologických trendov, ktorý by mohol túto stagnáciu zvrátiť, je vývoj malých, modulárnych jadrových reaktorov, ktoré by sa mohli hromadne vyrábať v továrňach a do areálu by sa po častiach previezli obyčajnými nákladnými automobilmi. Potom by boli zostavené tak, aby vyrábali lacnú elektrinu bez obsahu uhlíka. Hoci tento prístup má aj svoje nevýhody, spoločnosť Rolls-Royce verí, že jej konzorcium by vybudovaním až 15-tich malých modulárnych reaktorov (SMR) mohlo reštartovať britský jadrový priemysel. Očakávaná hodnota projektu pre britskú ekonomiku je 52 miliárd GBP (približne 62 miliárd EUR) a ďalších 250 miliárd GBP (asi 297 miliárd EUR) na vývoz, pričom do roku 2050 by malo vzniknúť až 40 000 nových pracovných miest.

Predpokladá sa, že každá jadrová elektráreň bude mať životnosť 60 rokov a bude generovať 440 MW elektriny, alebo dosť energie na to, aby zásobovala mesto veľkosti Leedsu. Odhadované náklady na vyrobenú elektrinu sú 60 GBP (okolo 71 EUR) za 1 MWh. Prvý súbor mini jadrových reaktorov by mal byť uvedený do prevádzky do deviatich rokov. Britská vládu už prisľúbila podporiť projekt sumou 18 miliónov GBP (okolo 21 miliónov EUR) alebo približne polovicou súčasných nákladov, zvyšok financií poskytnú partneri konzorcia.

Modulárny mini jadrový reaktor Rolls-Royce - vizuálizácia.