Podpisy na miliónových zmenkách sú zrejme antedatované

TA3 TASR SITA
27.1.2020 09:27

Výpoveďami znalkýň pokračovalo pojednávanie v prípade falšovania miliónových zmeniek. Pavol Rusko nakoniec požiadal o konanie v jeho neprítomnosti, pôvodne tak nemal urobiť ani jeden z obžalovaných. Marian Kočner na súd prišiel. Výpoveď prvej zo znalkýň Kočnera ani Ruska nepotešila.

Podpisy sú zrejme z rokov 2014-2016

Charakteristika podpisov Mariana Kočnera na dvoch zmenkách, ktorých vyplatenie žiadal od spoločnosti Markíza Slovakia naznačuje, že mohli byť vytvorené v „neskorších rokoch“, ako sú roky 2000 až 2001, v ktorých obžalovaný podľa svojich tvrdení zmenky podpísal. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku to uviedla znalkyňa Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru Barbora Geistová Čakovská. „Minimálne dva z týchto podpisov sú pravdepodobne antedatované,“ uviedla Geistová Čakovská s tým, že podpisy sú ale pravé. Zdôraznila, že v rámci svojho znaleckého skúmania nemala primárne určiť, z akého roku sú podpisy, no zistila, že sa najviac zhodujú s porovnávacími podpismi Mariana Kočnera z rokov 2014 až 2016. „Dá sa z toho vyvodiť istý záver, ale len pravdepodobnostný,“ uviedla znalkyňa zameraná na kriminalistické skúmanie písma a podpisov.

Znalkyňa mala podľa vlastných slov k dispozícii 331 porovnávacích podpisov a skúmala takzvanú časovú väzbu podpisov Mariana Kočnera. Skúmala, či boli jeho podpisy, z ktorých niektoré boli oficiálne prezentované ako vyhotovené v období rokov 2000 až 2001 a iné vyhotovené v roku 2016 pri podaní žaloby o vyplatenie zmeniek vytvorené v rovnakom čase. Skúmanie podľa nej dokázalo, že boli vytvorené „v jednom momente“ a nenašla na nich znaky falšovania inou osobou. Vývoj Kočnerovho podpisu je podľa znalkyne „relatívne konštantný“. Zároveň však uviedla, že na skúmaných podpisoch na zmenkách zaznamenala „nespontnánne prvky“, ktoré nie sú prítomné v skorších alebo neskorších podpisoch.

Kým sa dal určiť vek, Kočner ich nevydal

Vypovedala aj znalkyňa z oblasti grafickej diagnostiky Tatiana Dugovičová, ktorá potvrdila závery znalcov Geralda LaPorteho a Pavla Masaryka, že sa vek sporných zmeniek nedá určiť bližšie než tak, že sú aspoň dva roky staré. „Nebolo možné stanoviť vek sporných zmeniek,“ uviedla Dugovičová s tým, že mohli vzniknúť v roku 2000, ako tvrdia obžalovaní, aj v roku 2016, ako hovorí obžaloba.

Po výpovedi znalkyne Barbory Geistovej Čakovskej, podľa ktorej sú pravdepodobne minimálne dva Kočnerove podpisy antedatované, pripomenula právna zástupkyňa TV Markíza Lucia Tandlich Kočnerovu komunikáciu z aplikácie Threema. Podľa nej sa v nej pýta advokáta Andreja Šabíka, kedy boli sporné listiny podpísané. Mal mu odpísať, že v apríli 2016, čo podporuje verziu obžaloby.


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta poznamenal, že dôkazy treba hodnotiť vo vzájomnej súvislosti. Poukázal tiež na to, že v bežnej praxi sa ako porovnávací materiál používa bežne 30 podpisov, čo potvrdila aj znalkyňa. „My sme predložili desaťnásobok,“ povedal Šanta v reakcii na spochybňovanie porovnávacieho materiálu obžalovaným Marianom Kočnerom.
V čase, keď sa ešte dalo chemickým skúmaním zistiť vek zmeniek, ich Kočner k nedal k dispozícii protistrane. Zmenky boli vtedy súkromnoprávnym sporom na Okresnom súde Bratislava V. Sudkyňa Zuzana Maruniaková, ktorú mal Marian Kočner podľa komunikácie z Threemy ovplyvňovať, vek zmeniek neskúmala a dala mu v spore za pravdu.

Štyri falšované zmenky v hodnote miliónov

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky v hodnote miliónov eur. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Kočner je obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok