SAD zatiaľ nepočíta s obnovením spojov, rokuje s obcami i firmami

TA3 TASR
25.1.2020 17:44

Desiatky samospráv, firiem a veľkých podnikov rokujú so SAD Zvolen o zmluvách o preprave ich obyvateľov či zamestnancov alebo ich už uzatvorili. Uviedol to predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrián Polóny. Skoré obnovenie spojov vidí SAD skepticky.

Viaceré zmluvy o preprave

"V našom podniku aj v tejto chvíli zamestnanci pracujú. Doťahujeme napríklad znenie zmlúv s tými samosprávami, združeniami miest a obcí alebo podnikmi, ktoré o to požiadali," povedal Polóny v sobotu podvečer. Takéto zmluvy o preprave už uzatvorili napríklad s Harmaneckými papierňami či Železiarňami Podbrezová. K skorému znovuobnoveniu prímestskej dopravy pre Banskobystrický samosprávny kraj sa však vyjadril skepticky.

SAD Zvolen zabezpečovala pravidelnú prímestskú dopravu na takmer 70 % územia BBSK v okresoch Banská Bystrica, Zvolen, Brezno, Detva, Veľký Krtíš, Krupina, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom a Žarnovica.

Autobusy prímestskej dopravy, ktoré si od SAD Zvolen objednáva BBSK, nejazdia od soboty rána. SAD Zvolen ich prestala zabezpečovať po tom, ako samosprávny kraj podal na súde námietku proti tzv. Kotlebovým dodatkom, ktorými kraj predĺžil dopravcovi pôvodnú zmluvu o päť rokov, pričom súd v decembri určil, že bola uzatvorená v rozpore so zákonom. V hre sú však aj zálohové platby za prepravu, o ktorých kraj tvrdí, že nezodpovedajú reálnym nákladom.

Sporia sa už viac ako rok

Kraj k situácii a otázkam ohľadom verejnej dopravy zriadil telefonické linky uvedené na oficiálnej stránke BBSK, na ktoré sa môžu obyvatelia obrátiť už počas víkendu. Na pondelok 27. januára je zvolané aj mimoriadne zasadnutie Zastupiteľstva BBSK, ktoré sa má zaoberať riešením aktuálnej situácie v prímestskej doprave v Banskobystrickom kraji.

Spor medzi BBSK a SAD Zvolen sa vlečie od septembra 2018, kedy BBSK informovalo, že odmieta plniť od januára 2019 zmluvy s dopravcami zabezpečujúcimi prímestskú autobusovú dopravu v kraji. Vzhľadom k tomu, že nedošlo k dohode a uzavretiu dočasných krátkodobých zmlúv s dopravcami, tak sa vedenie BBSK rozhodlo spor o platnosť predĺženia zmlúv dodatkami s autobusovými dopravcami SAD Zvolen a SAD Lučenec riešiť súdnou cestou. V decembri minulého roka Okresný súd vo Zvolene rozhodol, že dodatok, ktorý podpísala SAD Zvolen s bývalým vedením kraja za pôsobenia Mariana Kotlebu, je minimálne v časti predĺženia pôvodnej zmluvy o päť rokov uzatvorený v rozpore so zákonom.

Rozsudok doteraz nebol doručený BBSK a stále nenadobudol právoplatnosť. Spoločnosť SAD Zvolen v súčasnosti zabezpečuje pravidelnú prímestskú dopravu na takmer 70 % územia Banskobystrického samosprávneho kraja v okresoch Banská Bystrica, Zvolen, Brezno, Detva, Veľký Krtíš, Krupina, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom a Žarnovica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok