Testy boli negatívne. Čínsky koronavírus v Británii nepotvrdili

TA3 TASR
24.1.2020 17:35

Testy na nový koronavírus dopadli u všetkých 14 ľudí v Spojenom kráľovstve negatívne, oznámil v piatok hlavný britský hygienik Chris Whitty.

Testy boli negatívne. Čínsky koronavírus v Británii nepotvrdili
SITA/AP

Oznámenie prišlo po tom, čo mala zasadnutie vládna krízová komisia, ktorá diskutovala o epidémii koronavírusu pochádzajúceho zo stredočínskeho mesta Wu-chan. V Číne sa ním nakazili stovky ľudí a rozšíril sa aj do ďalších krajín.      Profesor Whitty dodal, že ohrozenie verejnosti je "nízke" a v krajine nie sú ešte žiadne potvrdené prípady. Avšak varoval, že "môžu prísť... v určitej etape".

Na mimoriadne zasadnutie boli povolaní britskí ministri dopravy, vnútra, zahraničných vecí, školstva, zdravotníctva, ako aj predstavitelia pre Škótsko, Wales a Severné Írsko. Premiér Boris Johnson sa však na zasadnutí nezúčastnil.      Hovorca britskej vlády v piatok už skôr vyhlásil, že Británia je "dobre pripravená" na zvládnutie novej hrozby.

Zatiaľ vírusovému ochoreniu podľahlo 26 ľudí v Číne a úrady museli uzavrieť 33 miliónov obyvateľov v stredočínskej provincii Chu-pej, kde sa nachádza aj spomínané mesto Wu-chan. Je tam pozastavená verejná doprava, zatvorené sú verejné priestranstvá, chrámy či kiná, pripomenul portál stanice Sky News. Minister zdravotníctva Spojeného kráľovstva Matt Hancock vo štvrtok upozornil, že "je zvýšená pravdepodobnosť, že v ostrovnej krajine budú prípady pribúdať". Zároveň tiež vyhlásil: "Sme dobre pripravení a dobre vybavení na ich zvládnutie."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok