Doprava skolabuje, po fiasku zasadla v kraji bezpečnostná rada

TA3 TASR
24.1.2020 15:54

Vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja a Slovenskej autobusovej dopravy Zvolen sa v piatok ani po viac ako dvojhodinovom spoločnom rokovaní v Banskej Bystrici nedohodli. Znamená to, že od soboty 25. januára až do odvolania nebude premávať drvivá väčšina prímestských liniek v kraji. Informoval o tom predseda predstavenstva zvolenskej SAD Adrián Polóny.

Zvolali bezpečnostnú radu kraja

Ako upozornil, výnimku tvoria len linky, ktoré premávajú na základe tzv. osobitných zmlúv, uzavretých s jednotlivými samosprávami či podnikmi. Mestskej hromadnej dopravy sa to netýka. Predseda BBSK Ján Lunter v piatok reagoval, že neverí, že od soboty dôjde k zastaveniu premávky autobusových spojov. Mohlo by to spôsobiť verejné ohrozenie občanov v kraji.

"Bezpečnostná rada kraja na svojom mimoriadnom rokovaní o vyhlásení mimoriadnej situácie nerozhodla, zdravotnú starostlivosť v nemocniciach na území kraja prípadný výpadok verejnej dopravy podľa našich informácií neohrozí. Kraj k otázkam verejnej dopravy zriadil call centrum, ktoré začne fungovať už počas víkendu," informoval BBSK po zasadnutí bezpečnostnej rady.

Po viac ako hodinu trvajúcom mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej rady sa o vyhlásení mimoriadnej situácie nerozhodlo. „Nie sú splnené podmienky na vyhlásenie mimoriadnej situácie, čo sa týka vyhlásenia núdzového stavu, ten má oprávnenie vyhlasovať len vláda,“ povedal po zasadaní predseda bezpečnostnej rady a zároveň prednosta Okresného úradu v Banskej Bystrici Július Ernek.

"Bezpečnostná rada kraja na svojom mimoriadnom rokovaní o vyhlásení mimoriadnej situácie nerozhodla, zdravotnú starostlivosť v nemocniciach na území kraja prípadný výpadok verejnej dopravy podľa našich informácií neohrozí. Kraj k otázkam verejnej dopravy zriadil call centrum, ktoré začne fungovať už počas víkendu," informoval po zasadnutí rady v maile BBSK.

Vyzvali premiéra, aby hájil záujmy ľudí

"V tomto okamihu požiadame súd o neodkladné opatrenie, aby vyzval dopravcu na to, aby nekonal v rozpore so záujmami obyvateľov, neohrozoval ich a zabezpečil dopravnú obslužnosť tak, ako mu to vyplýva z platných licencií a doteraz ešte z neprávoplatného rozsudku. Ak toto súd urobí, dopravca musí ďalej poskytovať tieto služby," zdôraznil Ondrej Lunter.

Vedenie BBSK zároveň vyzýva štát aj premiéra na to, aby hájil záujmy obyvateľov a ako minoritný akcionár v SAD Zvolen (spoločnosť MH Manažment) s takmer 40 percentami dodržiaval a hájil zákonnosť. Ich zástupcov pozývali na piatkové rokovanie, podľa Luntera však nikto neprišiel.

Dodatky sú v rozpore s európskym právom

Ani podpredseda BBSK si nevie predstaviť, že by v sobotu nevyšli autobusy na cesty kraja. "Každý, kto by to urobil, musí zvážiť svoju vlastnú trestnú zodpovednosť, ak by došlo k ohrozeniu života, k nezabezpečeniu zdravotnej starostlivosti alebo k vzniknutým ekonomickým škodám," podčiarkol.

Kraj opätovne zdôrazňuje, že nemal v prípade dodatkov k zmluvám s dopravcami, ktoré podpísal ešte bývalý predseda kraja Marian Kotleba, inú možnosť, ako ich platnosť spochybniť na súde. Existovalo dôvodné podozrenie, ktorému dal za pravdu aj Okresný súd vo Zvolene, že dodatky uzavreté na päť rokov sú v rozpore s európskym právom. Bez verejnej súťaže je totiž možné uzavrieť podobnú zmluvu len na dva roky, čo dopravcovi aj ponúkli, ale on to odmietol. Podľa Luntera zálohové platby dopravcovi stále platia. "V januári sme však od nich dostali ultimatívnu žiadosť o zaplatenie dvojnásobnej sumy oproti tej, ktorú sme platili doteraz, čo považujem za vydieranie," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok