Čaputová navštívila najposvätnejšie miesta kresťanstva a judaizmu

TA3 TASR
24.1.2020 15:25

Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila v piatok posvätné miesta v Jeruzaleme. Hlava štátu je od štvrtka 23. januára na návšteve Izraela, v piatok sa stretla aj s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom.

Čaputová navštívila najposvätnejšie miesta kresťanstva a judaizmu
TASR/Marián Garaj/Kancelária prezidenta SR

"Mala som príležitosť navštíviť dve najdôležitejšie miesta kresťanského a židovského vierovyznania," povedala novinárom Čaputová, ktorá bola v piatok pri Múre nárekov, prešla tiež úsek krížovej cesty. Navštívila aj vrch Golgota či Baziliku Svätého hrobu.

"Bolo to pre mňa veľmi pôsobivé. Sú to silné zážitky a dojmy, pretože je to nielen kus histórie, ale aj začiatok kultúrneho a náboženského vplyvu, ktorý determinoval to, kým v Európe sme," skonštatovala hlava štátu.

Čaputová pozvala Rivlina na oficiálnu návštevu Slovenska. Čaputová zároveň prijala jeho oficiálne pozvanie na štátnu návštevu. Hlava štátu to uviedla po piatkovom neformálnom stretnutí s Rivlinom v Jeruzaleme. Slovenská prezidentka sa na stretnutí s Rivlinom rozprávala predovšetkým o dôležitosti pamätať si históriu a o hodnotách. "Rozprávali sme sa zároveň aj o tom, že registrujeme u nás aj v ich krajine nové prejavy nenávisti a ako je potrebné sa venovať aj tejto téme a tejto oblasti," priblížila slovenským novinárom. Hlavy štátov podľa Čaputovej tiež skonštatovali, že spolupráca medzi Izraelom a Slovenskom je veľmi dobrá, a to v ekonomickej, politickej aj kultúrnej oblasti.

Prezidentka si vo štvrtok v múzeu holokaustu Jad va-šem pripomenula 75 rokov od oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Čaputová zastupuje Slovensko na piatom Svetovom fóre o holokauste. Zúčastňujú sa na ňom delegácie zo 49 štátov sveta, pričom 41 z nich vedie hlava štátu. Medzi najprominentnejších hostí patria americký viceprezident Mike Pence, ruský prezident Vladimir Putin, britský princ Charles a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok