Na Ukrajine rátali obyvateľov, ich počet klesol takmer o tretinu

TA3 TASR
23.1.2020 22:46

Počet obyvateľov Ukrajiny klesol podľa najnovšieho sčítania ľudu od roku 2001 o takmer štvrtinu. Na poklese sa podpísala nielen migrácia, ale aj nemožnosť započítať obyvateľov žijúcich v oblastiach, ktoré sa nenachádzajú pod kontrolou Kyjeva.

Na Ukrajine rátali obyvateľov, ich počet klesol takmer o tretinu
SITA/AP

"Na Ukrajine žije 37,3 milióna obyvateľov," uviedol vo štvrtok minister kabinetu ministrov Ukrajiny Dmytro Dubilet s tým, že oproti poslednému sčítaniu z roku 2001 klesol počet obyvateľov tejto východoeurópskej krajiny o 11,2 milióna, teda o 23 percent. Zo sčítania tiež vyplynulo, že na Ukrajine žije 20 miliónov žien a 17 miliónov mužov.

Ako zdôraznila agentúra, prieskum nezapočítal Ukrajincov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí, ani obyvateľov separatistami ovládaných oblastí Donbasu a Ruskom anektovaného Krymu. Centrum pre výskum ekonomických stratégií v tejto súvislosti uviedlo, že Ukrajinu v rokoch 2002-17 opustilo 6,3 milióna Ukrajincov, väčšina z ktorých zamierila buď do Poľska, alebo do Ruska. Na území Krymu žili pred jeho anexiou Ruskom v roku 2014 dva milióny obyvateľov, pričom celkové obyvateľstvo Doneckej a Luhanskej oblasti predstavovalo ďalších šesť miliónov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok