Dotácie na elektromobily stále nerozdali. Preverujú žiadosti

TA3 SITA
23.1.2020 13:14

Úspešní žiadatelia o dotáciu na ekologické autá si na podpis zmluvy o jej poskytnutí budú musieť ešte chvíľu počkať. Stále sa totiž pracuje na kontrole jednotlivých žiadostí.

Dotácie na elektromobily stále nerozdali. Preverujú žiadosti
SITA/Ivan Kopčáni (ilu)

12 mesiacov na nákup

"V súčasnosti priebežne kontrolujeme prichádzajúce žiadosti, ktoré následne postupujeme kompletné na Ministerstvo hospodárstva SR. Kedy bude celý proces ukončený, záleží od zasielania kompletných žiadostí od žiadateľov," uviedol vedúci oddelenia komunikácie Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Stanislav Jurikovič. SIEA je vykonávateľom výzvy.

Komisia rezortu hospodárstva by podľa jeho hovorcu Maroša Stana mala posudzovať prvé skompletizované žiadosti pravdepodobne vo februári. "Následne sa budú posielať žiadateľom na podpis. V súlade s legislatívou a podmienkami výzvy budú všetky zmluvy zverejnené v Centrálnom registri zmlúv. Úspešní žiadatelia budú mať 12 mesiacov od podpísania zmluvy na to, aby si kúpili auto a potom im štát dotáciu refunduje,“ doplnil Stano.

Registráciou sa proces nekončí

On-line registrácia na stránke www.chcemelektromobil.sk bola spustená v pondelok 16. decembra o 12:00. Celá šesťmiliónová suma vyčlenená na podporu bola rezervovaná v priebehu 3 minút a 41 sekúnd. Záujemcovia si rezervovali dotáciu na 786 ekologických áut prostredníctvom 668 žiadostí. Výrazne vyšší záujem bol o autá s čisto elektrickým pohonom, ktoré si chce kúpiť takmer 90 % úspešných žiadateľov.

V prijatom poradí sa všetky registrácie preverujú a v prípade, že je niekto vylúčený, alebo mu nebude priznaná dotácia, bude nahradený zo zoznamu žiadateľov podľa poradia zo zásobníka. Suma vyčlenená pre neho sa tak uvoľní pre ďalších už zaregistrovaných. Úspešnou registráciou na stránke www.chcemelektromobil.sk sa totiž celý proces nekončí a zároveň neznamená, že žiadateľ automaticky získa dotáciu na kúpu ekologického auta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok